Foto: DELFI
Šajās dienās – jūlija pilnbriedā – Salacgrīvā vajadzēja notikt jau 14. "Positivus" festivālam. Tomēr Covid-19 pandēmijas un dažādu piesardzības pasākumu dēļ jau pavasarī bija skaidrs – "Positivus", tāpat kā daudzi citi lielie festivāli pasaulē, šogad notikt nevarēs.

Festivāla rīkotājs Ģirts Majors sarunā ar "Delfi" saka – vairāki no šogad ieplānotajiem māksliniekiem jau apstiprinājuši dalību nākamā gada "Positivus", tomēr vairāk laiku prasa dažu citu mūziķu apstiprināšana, bez kuriem organizatori pirmo paziņojumu par 2021. gadā gaidāmo programmu nevēlas veikt.

"Ir grūti uz festivāla nedēļu noraudzīties "no malas". Tāds gan šovasar liktenis ir visur pasaulē. Svarīgākais – lai mēs visi pēc iespējas ātrāk varam atgriezties ierastajā dzīvē, tādā ziņā pūles tam var pielikt ikkatrs," saka Ģirts Majors.

Viņš aicina būt pacietīgiem un gaidīt jaunumus par 2021. gada festivālu: "Sveiciens visiem no "Positivus" festivāla komandas un mēs ticam, ka 2021.gada vasara pienāks ātrāk, nekā šobrīd domājam."

Nedēļas nogalē, kad Salacgrīvā vajadzēja notikt festivālam, piedāvājam pakavēties atmiņās un atskatīties uz iepriekš notikušo festivālu aizrautīgākajiem, emocionālākajiem un priecīgākajiem kadriem, ko dažādu gadu "Positivus" dienās tvēruši "Delfi" fotogrāfi. Savukārt par festivāla pirmajiem 10 gadiem var lasīt projektā "Positivus 10X10" .

2019. gads


Pagājušajā gadā "Positivus" atgriezās pie divām festivāla dienām, kā galvenos māksliniekus uz lielās skatuves aicinot britus – jaunos, aktuālos "The 1975" un elektronikas klasiķus "Underworld". Kā allaž, festivāls priecēja ne tikai ar muzikāliem priekšnesumiem uz dažāda izmēra skatuvēm, bet arī ar dažādām citām izpriecām – dejām, spontānu modes skati, pašmāju dizaina tirdziņu, utt.

2018. gads

2018. gadā "Positivus" notika trīs dienas, festivālu noslēdzot ar emocionāli plosošu un iespaidīgu Nika Keiva uzstāšanos. Latvijas publikai bija iespēja vēl pilnā sastāvā redzēt joprojām enerģisko grupu "The Prodigy" – nepilnu gadu vēlāk mūžībā devās grupas dalībnieks un seja Kīts Flints. Tāpat galveno mākslinieku godā bija arī grupa "Years & Years".

2017. gads

Pēc festivāla rīkotāja Ģirta Majora sacītā, 2017. gadā festivālu apmeklēja ap 30 000 cilvēku, vislielāko skaitu sasniedzot sestdienā, kad uz lielās skatuves kā galvenā māksliniece kāpa britu popzvaigzne Elija Goldinga. Parējās dienās kā galvenie mākslinieki bija aicināti ietekmīgie indie-rock klasiķi – grupa "Pixies" un jauno laiko indie mūzikas cienītāju pielūgtā grupa "alt-J".

2016. gads

Ar īpaši krāšņu un daudzveidīgu programmu "Positivus" norisinājās 2016. gadā, kad tika svinēta festivāla desmitgade. Uz lielām un mazām skatuvēm uzstājās gan atzīti ārvalstu, gan iemīļoti pašmāju mūziķi, ar kulmināciju svētdienas naktī, kad uz galvenās skatuves kāpa pankroka tēvs Igijs Pops. To visu papildināja īpašs laikmetīga cirka priekšnesums, mākslas objekti un mūziķu slavas alejas atklāšana Salacgrīvā.

2015. gads

Ar iespaidīgiem apmeklētāju pūļiem un 178 dažādu grupu un mūziķu uzstāšanos aizritēja "Positivus" 2015. gadā. Festivālu trīs dienu laikā izbaudīja ap 30 000 cilvēku, gan pie skatuvēm vērojot mūziķu priekšnesumus, gan atpūšoties pludmalē, gan līdz pagurumam dejojot deju zonās. Festivāla galvenie mākslinieki togad bija grupas "Placebo" un "Kasabian", kā arī dzīvā leģenda – kādreizējais grupas "Led Zepelin" dziedātājs Roberts Plānts.

2014. gads

2014. gadā "Positivus" piedzīvoja vienu pilnībā izpārdotu festivāla dienu un tā bija sestdiena, kad uz lielās skatuves kā galvenie mākslinieki uzstājās elektroniskās mūzikas vecmeistari un ikonas no grupas "Kraftwerk", piedāvājot vizuāli iespaidīgu 3D priekšnesumu. Kopumā 2014. gadā festivālu apmeklēja ap 30 000 cilvēku, trīs dienu laikā izbaudot gan grupu "Elbow", "The Kooks" un "Bastille", gan dziedātājas Elijas Goldingas, gan daudzu citu mūziķu uzstāšanās.


2013. gads

2013. gadā "Positivus" festivāls pirmo reizi notika trīs dienas, kopumā šajā laikā Salacgrīvā pulcējot ap 30 000 apmeklētāju. Festivāla galveno mākslinieku godā bija grupas "The xx", "Sigur Ros", "Two Door Cinema Club" un "Imagine Dragons", bet lielu apmeklētāju sajūsmu izpelnījās latviešu mūzikas grandi – grupas "Jauns mēness" un "Zodiaks.

2012. gads


Šis gads festivāla vēsturē palicis kā viens no retajiem, kad lietus lija vairāk nekā spīdēja saule. Tieši tāpēc arī "Positivus" tika pie kārtīgiem festivāla dubļiem un dubļu dejām, kas īpaši lustīgas izvērtās grupas "The Vaccines" uzstāšanās laikā. Togad festivālā viesojās arī grupas "Keane", "Manic Street Preachers", "Friendly Fires", dziesminieks Demjens Raiss un daudzi citi.

2011. gads

2011. gadā "Positivus" svinēja savu pirmo nopietno jubileju – piecgadi. Kā galvenie mākslinieki festivālā uzstājās grupas "James" un "Hurts", kā arī "Editors" un "OK Go". Šajā gada tika nostiprināta festivāla draudzība ar igauņiem, uzsākot sadarbību ar Tallinas mūzikas nedēļu un attiecīgi palielinot kaimiņzemes mūziķu īpatsvaru festivāla programmā. 2011. gadā "Positivus" divas dienas apmeklēja 25 000 cilvēku.

2010. gads


Savā ceturtajā pastāvēšanas gadā "Positivus" festivāls izpleta spārnus, uzaicināja kā galvenos māksliniekus grupas "Muse" un "Scissor Sisters" , kā arī vēl teju 90 citus mūziķus un mūziķu apvienības. 2010. gada vasara palikusi vēsturē ar pamatīgu svelmi un bez tās neiztika arī "Positivus" – +30 grādu karstumā svīda un ballējās visi 17 000 festivāla apmeklētāju.

2009. gads

2009. gadā "Positivus" tika pie jaunas vizuālās identitātes un noformējuma, ko veidoja beļģu mākslinieku grupa, kas bija izstrādājusi arī populārā "Pukkelpop" festivāla vizuālo noformējumu. Savukārt muzikālajā programmā tika piedāvāta Mobija, Šineidas O'Konoras, Pīta Dohertija un mūsu pašu "Prāta vētras" uzstāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!