Foto: Gatis Indrēvics
Bungu un dūdu mūzikas grupa "Auļi" laidusi klajā savu jauno albumu "Visapkārt", to piedāvājot klausīties arī vismūsdienīgākajā visaptverošajā skaņas formātā – "Dolby Atmos", portālu "Delfi" informē izdevēji no kultūras menedžmenta centra "Lauska".

Tradicionāli esam pieraduši dzirdēt mūzikas ierakstus stereo formātā t.i. caur diviem skaļruņiem, kuri skaņu telpiski ierobežo. "Dolby Atmos" tehnoloģija nojauc šīs barjeras, radot klausītājam sajūtu, ka skaņa to ietver no visām pusēm, tā par jauno formātu stāsta izdevēji. https://youtu.be/wsAHls0_9O0

Jaunā albuma "Visspkārt" skaņdarbus komponējuši Kaspars Bārbals, Mārtiņš Miļevskis un Edgars Kārklis. Katrs no autoriem izmantojis "Dolby Atmos" sniegtās iespējas, lai klausītāju burtiski ierautu visaptverošā bungu un dūdu mūzikas virpulī – raksta "Lauskas" pārstāvji.

"Kad uzzināju, ka "Dolby Atmos" tehnoloģija kļuvusi pieejamāka un šobrīd to var baudīt ne tikai kinoteātros, bet arī mājās, nolēmu izmēģināt tādu pakalpojumu sniedzēju kā "Netflix" un "Apple TV" sniegtās iespējas. Šajos servisos netrūkst filmu un seriālu, kurus var izbaudīt ar pilnu skaņas jaudu pat dzīvokļu mājas guļamistabā. Savukārt, kad kompānijas "Dolby" un "Avid" paziņoja par iespēju ar "Dolby Atmos" skaņu strādāt jebkurā ierakstu studijā, kura tam ir pielāgota un savu veikumu publicēt mūzikas straumēšanas vietnē "Tidal" - šaubu vairs nebija – "Auļu" jaunajam albumam bija jātop tieši šādi," stāsta "Auļu" dūdinieks un studijas "Lauska" skaņu inženieris Kaspars Bārbals

Komponists un "Auļu" bundzinieks Mārtiņš Miļevskis saka: "Nolēmām radīt 12 instrumentālu kompozīciju albumu. Izstrādājām koncepciju, ka papildus bungām un dūdām izmantosim jebko, kas ienāk prātā un tā arī darījām. Jau komponēšanas procesā zinot, ka rezultāts skanēs visapkārt klausītājam bija īpaši interesanti veidot aranžējumus. Šādā formātā klausītājs var dzirdēt daudz vairāk, jo viss nav iespiests divās tumbiņās. Rodas sajūta par neierobežotu plašumu".

Novērtējot rezultātu, dziesmu autors un "Auļu" dūdinieks Edgars Kārklis atzīst: "Manuprāt, šis "Auļu" albums skan nevainojami. Lieliski var saklausīt pat smalkākās aranžējuma nianses. Katrai dziesmai skanējums ir panākts tāds kādu iztēlojos komponējot!"

Grupas "Auļi" albums "Visapkārt" Stereo formātā ir pieejams visās mūzikas straumēšanas vietnēs. Mājas kinozāļu īpašnieki to var baudīt "Dolby Atmos" formātā vietnē "Tidal".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!