Foto: Agnese Zeltiņa
Uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves 6. martā atgriezies viens no repertuāra zelta klasikas iestudējumiem – režisores Māras Ķimeles 1998. gadā veidotā Džuzepes Verdi "Aīda" ar mākslinieka Ilmāra Blumerga scenogrāfiju un kostīmiem.

Atjaunojuma pirmizrādē pie diriģenta pults stājās ievērojamais itāļu maestro Pjērs Džordžo Morandi (Pier Giorgio Morandi). Titullomā debitēja Tatjana Trenogina, Radamesa lomā Andris Ludvigs, Amonasro – Rihards Mačanovskis, Ramfiss – Pavlo Balakins, Amnerisa – Anna Matisa.

Nākamās operas "Aīda" izrādes notiks arī 9. un 12. martā.

Kā atgādina LNO pārstāve Irbe Treile, "Aīda" ir viens no pasaules opermākslas šedevriem, Džuzepes Verdi vēlīnais meistardarbs. Tas stāsta par etiopiešu princeses un ēģiptiešu karavadoņa traģisko mīlestību, un jau 150 gadus atdzimst uz visas pasaules operteātru skatuvēm visdažādākajās interpretācijās. 1998. gadā pirmizrādītais "Aīdas" iestudējums ar Ilmāra Blumberga scenogrāfiju un kostīmiem un Māras Ķimeles režiju kļuvis par vienu no LNO repertuāra stūrakmeņiem. Iestudējums viesizrādēs spēlēts un guvis atzinību Maskavas Lielajā teātrī un slavenajā Dalhallas brīvdabas festivālā.

Foto: Agnese Zeltiņa

Diriģents Pjērs Džordžo Morandi desmit gadus bijis Milānas Teatro alla Scala orķestra vadošais obojists. Diriģents studējis kompozīciju Džuzepes Verdi konservatorijā Milānā un orķestra diriģēšanu Zalcburgas "Mozarteum" pie maestro Ferdinanda Leitnera. La Scala opernamā aizvadītajos gados bijis asistents diriģentam Rikardo Muti un vēlāk Džuzepem Patanem, kur apguvis itāļu operas tradīcijas noslēpumus un stilistiski noslīpējis repertuāru. Morandi ir plašs itāļu operu repertuārs, kopš 1990. gada viņš kā viesdiriģents regulāri strādā vadošajos opernamos Itālijā, Eiropā un pasaulē. Šobrīd Morandi ir Helsingborgas Simfoniskā orķestra vadošais viesdiriģents. Jau 19. martā Latvijas Nacionālajā operā Pjēra Džordžo Morandi muzikālajā vadībā skanēs Džuzepes Verdi operas "Luīze Millere" koncertizpildījums, kas būs pirmais šī opusa atskaņojums Latvijā.

Biļetes uz operas "Aīda" izrādēm var iegādāties LNOB un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!