Foto: Publicitātes foto

Dzintaru koncertzālē gaidāmajā latviešu operas zvaigznes Elīna Garančas koncerta programmā skanēs spāņu sarsuelu melodijas, kā arī opermūzikas klasika, vēsta koncerta organizatori no "Art Forte". Jau ziņots, ka koncerts "Elīna Garanča un draugi" Jūrmalā skanēs šī gada 12. jūlijā.

Kā atgādina organizatori, sarsuela ir jau vairāk nekā četrus gadsimtus veca. Šis liriski dramatiskais žanrs dzimis Spānijas karaļa galmā un ar laiku tā kļuva par visas valsts nacionālo bagātību. "Tai vispirms nācās piekāpties konkurences cīņā ar itāļu operu, taču pēcāk atdzimt, iedibinot ciešus sakarus ar tautas mūziku un deju. Par to, cik šis žanrs populārs savā dzimtenē, daiļrunīgi liecina skaitlis 15 000: tik milzīgs sarsuelu daudzums ticis iestudēts kopš 17. gadsimta līdz mūsdienām," raksta koncerta rīkotāji.

Slavenais spāņu tenors Plasido Domingo, kura vecāki bija sarsuelas meistari, sauc šo žanru par operas māsīcu – tiesa, sarsuela pieprasa ne tikai dziedāt, bet arī ielaisties garos runas dialogos. Vēl viņš uzsvēris, ka sarsuelā, atšķirībā no operas, nevienu (gandrīz) nenogalina – visas sarežģītās dramatiskās kolīzijas uz fināla pusi tiek atrisinātas galvenajiem varoņiem vislabvēlīgākajos veidos.

Latvijas publiku ar sarsuelas pasaules kaislībām un muzikālo daili savulaik, vēl esot Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskā vadītāja amatā, iepazīstināja diriģents Karels Marks Šišons. Tagad, būdams projekta "Elīna Garanča un draugi" mākslinieciskais vadītājs, maestro Šišons veselu koncerta daļu ir veltījis sarsuelas pērlēm un spāņu vokālās mūzikas mantojumam – komponistu Federiko Čuekas, Pablo Sorosobalja, Heronimo Himenesa un Federiko Torrobas dziesmām.

Koncertā sarsuelas kopā ar Elīnu Garanču dziedās spāņu soprāns Marina Monso, Madrides Sarsuelas teātra soliste, un Džonatans Tetelmans – čīliešu izcelsmes tenors no ASV. Kā norāda koncerta organizatori, abas ārvalstu operas zvaigznes Latvijā līdz šim vēl nav uzstājušās. Tiek solīti īpaši vakara pārsteigumi arī no Festivāla orķestra.

Koncertā "Elīna Garanča un draugi" 12. jūlija vakarā skanēs arī opermūzikas klasika – visi trīs solisti un Festivāla orķestris maestro Šišona vadībā klausītajiem piedāvās fragmentus no Bellīni "Normas", Doniceti "Annas Boleinas" un "Lindas di Šamunī", Rosīni "Seviļas bārddziņa", Verdi "Rigoleto", Pučīni "Madama Butterfly" un Leonkavallo "Pajaci".

Biļetes uz koncertu var iegādāties Dzintaru koncertzāles un "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!