Foto: Publicitātes foto/Jānis Porietis

Latvijas Nacionālajā operā šī gada 7. martā norisināsies ikgadējā Lielās mūzikas balvas ceremonija. Šogad kategorijā "Par izcilu sniegumu gada garumā" uz valsts augstāko apbalvojumu mūzikā pretendē džeza saksofonists un komponists Kārlis Auziņš, sitaminstrumentālists Guntars Freibergs un dziedātāja Jūlija Vasiļjeva.

Raksts publicēts sadarbībā ar Lielo mūzikas balvu.

Saksofonists un komponists Kārlis Auziņš

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Laikmetīgā džeza un improvizētās mūzikas saksofonists un komponists Kārlis Auziņš savā jaunradē ir poētisks un smalks, pašaizliedzīgs un oriģināls. Savulaik Amsterdamā un Kopenhāgenā meistarību spodrinājušais mūziķis ir atgriezies dzimtenē un arvien spilgtāk uzrunā un iedvesmo ar savu unikālo radošo rokrakstu. Lieliski skatuves partneri pērn Auziņam bijuši gan pianists Rihards Plešanovs un ģitārists Matīss Čudars, gan sitaminstrumentālisti Ivars Arutjunjans un Kaspars Kurdeko, arī basists Edvīns Ozols un vēl citi, ar kuriem kopā muzicēts ne vien Rīgas kultūrtelpā "M/Darbnīca", bet arī citviet Latvijā.

Sitaminstrumentālists Guntars Freibergs

Foto: Publicitātes foto

Vienubrīd sitaminstrumentālists Guntars Freibergs cēlā vienatnē izjusti atskaņo tieši viņam veltītas kompozīcijas Latvijas Jaunajās mūzikas dienās, bet pēc brīža kopā ar amata brāļiem Ventspilī un pēcāk arī Rīgā vērienīgi svin Jaņņa Ksenaka simtgadi, citkārt kopā ar paša līdzdibinātā sitaminstrumentu kvarteta Perpetuum Ritmico kolēģiem vienojas ritma spēlēs ar Aigara Reiņa ieskandinātajām Rīgas Doma ērģelēm, lai pēcāk jau būtu viens no galvenajiem tēliem Annas Fišeres operā "Vēsā", rudenī festivālā "Čello Cēsis" viņš sabalsojas ar Latvijas Radio kori un kopā ar Armandu Siliņu pamanās "Arēnā" izdzīvot arī Andra Dzenīša jaunradītās "Mēra dziesmas". Un tās ir vien dažas no mākslinieciskajām virsotnēm, kurām ar izcilu muzikalitāti un apskaužamajām darbaspējām apveltītais mūziķis mums ļāvis pietuvoties aizvadītajā gadā.

Dziedātāja Jūlija Vasiļjeva

Foto: Jānis Porietis

Jūlijas Vasiļjevas balss aizvadītaja gadā ļāva just līdzi Mocarta donnas Annas un Verdi Luīzes Milleres ciešanām un smaidīt kopā ar Lehāra "Jautrās atraitnes" Hannu un Rosīni "Pelnrušķītes" Klorindu, aizlūdza par mums Rīgas Doma velvēs un Ziemassvētku gaisotnē sildīja Svētā Pāvila baznīcā. Latvijas Nacionālās operas mākslinieces rūpīgi izkoptais soprāns spēj gan valdzināt ar savu maigumu, gan satricināt ar dramatisko spēku.

Jau ziņots, ka Lielās mūzikas balvas svinīgā ceremonija šogad norisināsies 7. martā. Svinīgo pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Atgādinām, ka šogad balvai septiņās dažādās kategorijās ir nominēti gan mūziķi, gan komponisti, gan uzvedumi, gan koncerti. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā saņems dziedātājas Aina Bajāre un Lilija Greidāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!