Foto: Ebru Yildiz

2024. gada 21. aprīlī, Rīgā, kultūras telpā "Hanzas perons" solo koncertu sniegs kanādiešu izcelsmes saksofonists, multi-instrumentālists un mūzikas autors Kolins Stetsons (Colin Stetson), portālu "Delfi" informē "Hanzas perona" mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

Kolins Stetsons ir pazīstams avangarda saksofonists, kas labprāt un itin veikli prot pārslēgties arī uz citiem pūšaminstrumentiem un ir zināms arī ar spēju piebiedroties populārās mūzikas izpildītājiem un grupām, raksta Magone.

Stetsons sadarbojies ar dažādu citu žanru mūziķiem – tai skaitā labi zināmām "indie" grupām un solo māksliniekiem kā "Arcade Fire", "Animal Collective", Bon Iver, kā arī veterāniem Tomu Veitsu (Tom Waits) un Deividu Gilmoru (David Gilmour) viņa pēdējā albumā "Rattle That Lock".

Mūziķis sadarbojies arī ar Lū Rīdu (Lou Reed), "LCD Soundsystem", "The National", "Chemical Brothers", Bilu Lasvelu (Bill Laswell) un daudziem citiem.

Kā norāda Magone, Stetsons ir prestižs viesis daudzu mūziķi ierakstos, ne vien tāpēc, ka viņš daudzuprāt ir viens no spilgtākajiem pēdējo desmitgažu pūšaminstrumentālistiem un saksofona spēles inovatoriem, bet drīzāk otrādi. Mūziķi, horeogrāfi, filmu autori un citi rindojas uz Kolina Stetsona lieveņa, aicinot piedalīties savu ieceru īstenošanā, pateicoties viņa talantam, darba spējām un attiecībām ar savu instrumentu un mūziku vispār.

"Es lietoju mūziku tāpat, kā citi lieto vitamīnus vai zāles," sarunā ar muzikologu un mūzikas apskatnieku Dāvi Eņģeli pirms četriem gadiem "Latvijas Radio 3 Klasika" ēterā teicis pats mūziķis.
Stetsons ir autors vairāku populāru filmu un seriālu skaņu celiņiem. Latvijas skatītājiem varētu būt pazīstama mūzika no tādiem kino vai straumēšanas platformās rādītiem darbiem kā "Reinkarnācija" ("Hereditary", 2018), "Ēdienkarte" ("The Menu", 2022.) vai "Teksasas slaktiņš ar motorzāģi" ("Texas Chainsaw Massacre", 2022).

Kā reiz konstatēja pazīstamā britu ētera personība Mērija Anne Hobsa (Marie Anne Hobbs), "Kolins Stetsons ir mākslinieks, kurš maina to, kā attiecies un uztver mūziku".

Biļetes uz Kolina Stetsons koncertu 21. aprīlī "Hanzas peronā" nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!