Foto: Publicitātes foto

No ieslodzījuma Taizemē atbrīvoti visi grupas "Bi-2" mūziķi, kas tika aizturēti 24. janvārī pēc koncerta Puketā.

Kā liecina ieraksts grupas "Facebook" profilā, visi mūziķi veiksmīgi pametuši Taizemi un devušies uz Telavivu Izraēlā. Detalizēta informācija sekos jau rīt, 1. februārī, sola mūziķu pārstāvji.

Tāpat grupa ar "Facebook" starpniecību ziņoja, ka viens no Bi-2" mūziķiem dziedātājs Jegors Bortņiks, kas ir pazīstams ar skatuves vārdu Ļova, tika atbrīvots un no Taizemes devās uz Izraēlu jau 30. janvārī.

Jau ziņots, ka pēc aizturēšanas Puketā tiesa piemēroja "Bi-2" dalībniekiem nelielus naudas sodus par uzstāšanos bez darba vīzām, taču pēc tam viņi netika atbrīvoti, bet nosūtīti uz aizturēšanas centru, lai tos deportētu. Pastāvēja iespēja, ka mūziķi varētu tikt izdoti Krievijai, kur mūziķus varētu saukt pie kriminālatbildības par to, ka viņi nosodījuši Putina režīma uzsākto karu Ukrainā.

Kā vēstīts iepriekš, grupas "Bi-2" mūziķi Taizemē bija ievietoti kamerā zem klajas debess, kurā ir vēl aptuveni 80 citi aizturētie.

"Ynet" ziņoja, ka četriem "Bi-2" mūziķiem ir Izraēlas pilsonība, bet vēl diviem ir ASV un Austrālijas pases. Taču trīs grupas dalībnieki Taizemē ieceļoja ar Krievijas pasēm un tikai viens ar Izraēlas pasi. Saskaņā ar vietējiem likumiem mūziķus jādeportē uz valsti, kurā izdots dokuments, ar kuru viņi šķērsoja robežu. Tomēr pēc Izraēlas iestāžu iejaukšanās problēma esot atrisināta.

Krievijas opozīcijas politiķis Dmitrijs Gudkovs stāsta, ka Krievijas ģenerālkonsuls Taizemē Vladimirs Sosnovs personīgi cenšas panākt mūziķu deportēšanu uz Krieviju.

"Bi-2" dalībnieki atzina, ka aizturēšanas iemesls bija "nepareizi organizatoru sagatavoti dokumenti", tomēr, viņuprāt, ne mazāk būtisku lomu nospēlēja ārējs spiediens, kura iemesls ir mūziķu uzskati un nostāja. "Bi-2" atklāti iestājās pret karu ar Ukrainu.

Arī ziņu aģentūra "The Associated Press" bija norādījusi uz to, ka grupas dalībnieki arī iepriekš bija saņēmuši Kremļa signālus par to, ka kara neatbalstīšanai var būt nopietnas sekas.

Šī gada janvārī Taizemē tika atcelti arī krievu mākslinieku Maksima Galkina un Ruslana Belija koncerti. Viņi abi ir publiski izteikušies pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Kā raksta "rus.delfi.lv", pēc neoficiālas informācijas Taizeme krievu izpildītāju koncertus ierobežo pēc Krievijas vēstnieka Vladimira Sosnova iniciatīvas. Šādu varbūtību min arī Rīgā bāzētais krievu medijs "Meduza".

"Bi-2" ir ļoti populāra Krievijas rokgrupa, vairākkārt koncertējusi arī Latvijā un sadarbojusies ar grupu "Prāta vētra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!