Pagājušajā nedēļā Eiropas Parlaments (EP) pieņēma Eiropas autoru un komponistu biedrību apvienības GESAC pārstāves Marielles Gallo prezentēto ziņojumu par intelektuālā īpašuma tiesību realizāciju Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgū. Šis dokuments turpmāk kalpos kā galvenās vadlīnijas inetektuālā īpašuma jomas sakārtošanai, pilnveidošanai un attīstīšanai ES iekšējā tirgū un ir sākums daudzu ieilgušu problēmu risināšanai, portālu "Delfi" informē AKKA/LAA pārstāvji.

Savu atbalstu ziņojumam jau pirms tā pieņemšanas ar AKKA/LAA starpniecību ir pauduši arī Latvijas autori.

Pirms Gallo ziņojuma pieņemšanas EP izskatīja vēl divus alternatīvus ziņojumus no kreisā spārna grupām un liberāļiem. Abus alternatīvos ziņojumus noraidīja, bet par Gallo prezentēto ziņojumu nobalsoja 328 deputāti, pret bija 245, bet atturējās 81. Pirms galējā balsojuma EP jau ilgstoši norisinājās asas diskusijas starp dažādi domājošiem politiskajiem spēkiem par Gallo prezentētā vai kāda no alternatīvajiem ziņojumiem atbalstīšanu vai noraidīšanu, un līdz pat balsojuma beigām nebija īsti skaidrs, kāda varētu būt intelektulā īpašuma tiesību jomas turpmākā virzība. Liela nozīme šādam iznākumam bija milzīgais AKKA/LAA un citu Eiropas autortiesību organizāciju atbalsts, aicinot savus autorus atbalstīt Gallo ziņojumu, un sūtot EP atbalsta vēstules un informējot par šī ziņojuma nozīmīgumu autoriem. Arī Latvijas autori parakstīja vēstuli Eiropas Parlamentam, aicinot balsot par Gallo ziņojumu.

Apstiprinātais ziņojums ir ļoti pozitīva attīstība cīņai pret autortiesību pārkāpumiem interneta vidē. Ziņojumā, piemēram, teikts: "Eiropas Komisija tiek lūgta līdz 2010 gada beigām iesniegt visaptverošakas intelektuālā īpašuma tiesību attīstības stratēģijas, pievēršoties visiem intelektuālā īpašuma tiesību aspektiem, tostarp tiesību piemērošanai un veicināšanai, jo īpaši akcentējot to, ka autortiesības ir nevis radošās daiļrades šķērslis, bet palīdz autoram nopelnīt iztiku un izplatīt savu darbu. "

Ziņojums aicina veidot dialogu starp ieinteresētajām personām, lai rastu kopējus risinājumus, kā arī, ja šīs diskusijas neizdotos, EK nākt klajā ar saviem priekšlikumiem, lai grozītu spēkā esošos tiesību aktus.

Apstiprinātajā ziņojumā precīzi atklātas dažādas problēmas, saistītas ar nesankcionētu autortiesību aizsargāta satura izmantošanu internetā, kas ir sasniegusi milzīgus apmērus un rada zaudējumus autoriem, komponistiem un mūzikas izdevējiem, neļaujot tiem saņemt pienākošos atalgojumu.

Dokumentā arī uzsvērta nepieciešamība pēc intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības, kas reglamentētu darbu lietotāju tiesības un pienākumus, noteiktu pamattiesības, veicinātu inovācijas un stiprinātu tiesību īpašnieku un patērētāju tiesisko drošību.

Ziņojumā EK aicināta rīkoties, padarot pieejamus vairākus maksājumu veidus, lai patērētāji vieglāk varētu likumīgi iegādāties legālu saturu. Tāpat dokumentā uzsvērts, cik būtiski ir šobrīd cīnīties pret pieaugošo organizētās noziedzības līmeni intelektuālo īpašumu pārkāpumu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!