Valdība otrdien atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) lūgumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 138 300 latu Dailes teātra (DT) finanšu situācijas stabilizēšanai.

Šie līdzekļi nepieciešami, lai teātris varētu segt 2012.gada tekošos un atliktos sociālās apdrošināšanas un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksājumus, kas jādzēš līdz 28.decembrim.

Tāpat valdība atbalstīja vēl vienu KM lūgumu un no līdzekļi neparedzētiem gadījumiem piešķīra 35 150 latus VSIA "Latvijas Koncerti", lai segtu izdevumus, kas saistīti ar Latvijas mūziķu dalības nodrošināšanu starptautiskajā Šlēsvigas – Holšteinas mūzikas festivālā Vācijā.

Vēl 29 040 lati tiks pārskaitīti Carnikavas novada domei, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar dzejnieka Ojāra Vācieša memoriāla izveidi un konkrēti, lai iegādātos granīta plāksnes, bet 8159 lati piešķirti biedrībai "Latvijas Mākslinieku savienība" parāda par apkuri segšanai AS "Rīgas Siltums", lai nodrošinātu mākslas darbu kolekcijas saglabāšanu.

KM skaidro, ka Dailes teātra valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa parādi sāka veidoties jau 2011.gadā, jo valsts budžeta izdevumu konsolidācijas rezultātā teātrim dotācija 2010.gadā tika samazināta par 315 000 latiem, salīdzinot ar 2009.gadu. Parādus teātris pakāpeniski dzēsa no 2011.gada septembra līdz 2012.gada februārim.

Jaunu parādi radušies, sedzot šos iepriekšējos parādus un līdz ar minimāliem teātra ieņēmumiem vasaras sezonas mēnešos, skaidrojusi Kultūras ministrija. Tāpat arī prognozētie ieņēmumi no oktobra līdz decembrim nesasniedzot 2011.gada līmeni un, dzēšot atliktos nodokļus, tāpēc Dailes teātris nespēs nomaksāt tekošos nodokļu maksājumus. Kā rezultātā arī nepieciešami papildus līdzekļi.

Savukārt līdzekļi "Latvijas Koncerti" nodrošinās mākslinieku honorārus, tehniskos izdevumus, kas saistīti ar mūziķu un mūzikas instrumentu transportēšanu uz Vāciju, publicitātes materiālus par Latvijas mūziķiem, kā arī visu iepriekš minēto darbību administrēšanu.

KM norāda, ka Šlēsvigas-Holšteinas mūzikas festivālam ir plašs skanējums Vācijā un Eiropā. 2013.gada festivāla atklāšanā paredzēta Triju Baltijas valstu Ministru prezidentu vizīte, kas kļūtu par ievērojumu politisku notikumu Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!