Foto: LETA

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija piektdienas sēdē atzinusi uzrakstu "Rīga" par valsts nozīmes kultūrvēsturisku mākslas vērtību un atbalstījusi tā iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, portālam "Delfi" atklāja inspekcijas priekšnieks Juris Dambis.

Mākslinieka Valda Celma 1980. gadā radīto robežzīmi inspekcija atzīst par mākslas pieminekli. Tas, vai zīme kļūs par valsts aizsargājamu kultūras pieminekli, ir atkarīgs no Kultūras ministres gala lēmuma. Līdz tam inspekcija 30 dienas gaida arī pašvaldības viedokli, kuru tai jāuzklausa, taču tas nav tai saistošs.

Pēc uzraksta iekļaušanas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, Rīgas domei būs jāatjauno skulptūras oriģinālais izskats, uz burta "i" atjaunojot oriģinālo garumzīmi un noņemot tur esošo sirsniņu.

Savukārt, ja pieminekļa apsaimniekotājiem vēl kādreiz radīsies vēlme izmainīt uzraksta izskatu, tas atkal būs jasaskaņo ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju. Dambis portālam "Delfi" gan norāda, ka šāda atļauja visticamāk netiks dota.

Tāpat piemineklim būs noteikta aizsardzības zona 50 metru rādiusā ap to. Tas paredz, ka šajā attālumā no visiem skatupunktiem uz objektu jānodrošina netraucēta vizuālā pieejamība, skaidro Dambis. Līdz ar to tiks aizliegti jebkādi mēģinājumi uzrakstu pārveidot, piemēram, tam aizkarinot kaut ko priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!