Rīgā, Arkādijas parka, ikgadējo Pārdaugavas svētku laikā, sestdien, 21. maijā, Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) aicinās iedzīvotājus papildināt Tautas grāmatu plauktu.

Akcijā "Īpaša grāmata īpašā plauktā" Arkādijas parka darbosies īpašais LNB grāmatu pieņemšanas punkts, sniedzot iespēju ikvienam dāvināt bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam sev nozīmīgu grāmatu, titullapā ierakstot vēstījumu vai personisku stāstu, kas saistās ar šo izdevumu. Vakarā, sākoties Muzeju naktij, no plkst. 19.00 līdz 23.00, grāmatu pieņemšanas punkts darbu turpinās Gaismas pilī.

Uzdāvinātās grāmatas papildinās tos izdevumus, kas Tautas grāmatu plauktā nogādāti kopš 2014. gada, kad ar LNB un nodibinājuma "Rīga 2014" akciju "Gaismas ceļš – grāmatu draugu ķēde" tika atklāta Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programma.

Tautas grāmatu plaukts ir izvietots Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā un ir piecstāvu mājas augstumā. Arhitekts Gunārs Birkerts stikla konstrukcijā izkārtoto grāmatu sienu veidojis kā vienu no centrālajiem ēkas elementiem.

"Kāpēc dāvināt? Mēs vēlamies, lai bibliotēkā būtu īpaša vieta, ko veidojuši cilvēki paši – līdzdarbojoties. Tapēc mums ir svarīgi, lai grāmatā būtu stāsts, kas vēsta par katra dāvinātāja individuālo vēsturi; par to, kas nav izlasāms enciklopēdijās vai romānos. Par ikdienu, nejaušībām, sajūtām vai uzskatiem. Par to, kas citādi nogrimtu laika plūdumā," stāsta Tautas grāmatu plaukta komanda.

Varbūt grāmatā ir iespiests zīmogs vai palicis kafijas traips, atzīmēti mīļākie citāti? Taču varbūt tā iegādāta par pirmo algu vai apceļojusi pasauli? Tautas grāmatu plauktā nokļuvušie vēstījumi tiks glabāti mūžīgi! Plaukta saturs arī sniegs priekšstatu par attieksmi pret lasīšanu un kultūru nemierīgajā informācijas laikmetā.

Kopumā Tautas grāmatu plauktā līdz LNB 100. jubilejai 2019. gada 29. augustā plānots ievietot aptuveni 15 000 grāmatu. Šobrīd tajā mājvietu radušas jau teju 5000 grāmatu.

Lai piedalītos akcijā, ir jāizvēlas viena īpaša grāmata, ko dāvināt Tautas grāmatu plauktam un titullapā jāieraksta vēstījums, kāpēc dāvināta tiek tieši šī grāmata (valodai nav nozīmes).

21. maijā jādodas uz Pārdaugavas svētkiem Arkādijas parkā, kur darbosies bibliotēkas grāmatu pieņemšanas punkts vai, sākoties Muzeju naktij, no plkst. 19.00 līdz 23.00, uz Gaismas pili.

Līdzi jāņem vai nu jau aizpildīta dāvinājuma veidlapa (pieejama www.tautasgramatuplaukts.lv) vai uz vietas tā jāaizpilda.

Nododot grāmatu bibliotekāram, tiks saņemts apliecinājums par dāvinājumu.

Tautas grāmatu plaukta satura veidošana tikai aizsākta jau 2013. gadā, vēl pirms Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas atklāšanas. Akcija, kurā ikviens varēja papildināt īpašo, publikai atvērto plauktu ar sev nozīmīgu grāmatu bija viens no centrālajiem Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas ieskaņas notikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!