Jaunākajā LTV1 arhitektūras raidījuma "Adreses" sērijā – smeldzīga tēma par arhitektūras nomiršanu un atdzimšanu. Divas apskatāmās adreses – arhitektūras pieminekļi, kuru izcilība un unikalitāte vērtējama ne vien Latvijas, bet visas Ziemeļeiropas mērogā. Bauskas pils un Dannenšterna nams Rīgā.

Par Bauskas pili kopš tās atjaunošanas dzirdēts daudz, kaut daudzi tur nemaz nav bijuši. Turpretī vārdu "Dannenšterna nams" nezina tikpat kā neviens, kaut namu redzējuši teju visi. Nav brīnums, jo atšķirībā no tūristu allaž iecienītā Bauskas pilskalna, Dannenšterna nams nekad nav bijis publiski pieejams, un tūrista acīm arī redzēt tur īsti nav ko. Vien mirstošu skaistumu.

Dannenšterna nams savulaik bijis visgreznākais Rīgā saglabājies dzīvojamais nams kopš 17. gadsimta. Patiesībā – pirmais Rīgas debesskrāpis, jo tam ir veseli astoņi stāvi! Bauskas pils savukārt ir unikāla, jo ir vienīgā Latvijā apskatāmā renesanses laikmeta pils. Paradoksāli, taču savulaik tā bija nomirusi vēl daudz pārliecinošāk par izpostīto Dannenšterna namu. Kopš pils nopostīšanas pirms 300 gadiem pāri bija palikušas vien gleznainas drupas, un tikai retais apjauš, ka zem tagadējā skaistuma slēpjas robusta padomju laiku jaunbūve...


LTV1 ēterā raidījums "Adreses" skatāms ik ceturtdienu plkst. 19.30. Raidījumu sadarbībā ar LTV producē studija "VFS Films" un autors Mārtiņš Ķibilds. Citi "Adrešu" stāsti – autora Instagram kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!