Foto: Atis Ieviņš
Kinoteātrī "Splendid Palace" 11. aprīlī pirmizrādi piedzīvos režisores Laimas Žurginas dokumentālā filma "Kaza kāpa debesīs" par leģendāro 60. gadu Rīgas kafejnīcu "Kaza" un jaunajiem māksliniekiem, mūziķiem un literātiem, kuri tur pulcējās. Līdz ar filmas pirmizrādes izziņošanu, piedāvājam ieskatu vēsturiskās fotogrāfijās, kurās iemūžināti gan mākslinieki Imants Lancmanis un Maija Tabaka, rakstnieks Juris Zvirgzdiņš, komponists Imants Kalniņš, dzejnieki Jānis Rokpelnis, Uldis Bērziņš un citi.

Foto izlasē iekļauti arī unikāli kadri no Imanta Lancmaņa privātā arhīvā, kuros redzams Rundāles pils restaurācijas sākums, kā arī foto no Imanta un Ievas Lancmaņu kāzām, kas bija iedvesma Maijas Tabakas 1974. gada gleznai "Kāzas Rundālē".

Jau ziņots, ka filmas autore un režisore ir Latvijas dokumentālā kino klasiķe un arī kādreizējā "kaziste" Laima Žurgina, operatori – Edgars Bite, Kaspars Braķis, Uģis Egle, Uldis Jancis, Miks Meirāns. Filmā skan komponista Imanta Kalniņa mūzika, skaņu režisors Andris Barons, skaņu operators – Ilvars Veģis, montāžas režisors – Andris Zemītis.

"No 60. gadu "nepareizajiem jauniešiem", kas pulcējās "Kazā" – nonkonformistiem, hipijiem un bitņikiem – izauguši sabiedrībā pazīstami rakstnieki, dzejnieki, mūziķi, režisori, arī jaunās, brīvās Latvijas politiķi. 60. gados viņiem bija 18, 20, 25, šodien – par pusgadsimtu vairāk. Filma ir stāsts par leģendārām Latvijas kultūras un mākslas dzīves personībām – Imantu Kalniņu un Imantu Lancmani, Maiju Tabaku un Māru Ķimeli, Laimu Eglīti un Birutu Delli, Eiženu Valpēteri un Modri Tenisonu, Uldi Bērziņu un Jāni Rokpelni, Juri Zvirgzdiņu un Māri Bišofu, Māru Brašmani un Andri Grīnbergu, kurus vieno pagājušā gadsimta 60. gados slavenā kafejnīca "Kaza". Filmas varoņu paaudze pieredzējusi divas sabiedriskās sistēmas – sociālistisko un kapitālistisko –, var atskatīties uz procesiem sabiedrībā vēsturiskā un starptautiskā kontekstā. Ir savākts milzīgs, unikāls materiāls, tai skaitā neskaitāmas sarunas ar kādreizējiem "kazistiem", kas dalās atmiņās, atziņās un vērtējumos," raksta filmas veidotāji

Filma Kaza kāpa debesīs tiks demonstrēta tikai dažos publiskos seansos kinoteātrī "Splendid Palace", Liepājas Latviešu biedrības namā, Vidzemes koncertzālē "Cēsis" un Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, vairākus no šiem seansiem apmeklēs arī filmas veidotāji un varoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!