Foto: EPA/Scanpix/LETA
Madridē, mākslas galerijā "Azca" atklāta izstāde "Izgudrotais ķermenis" (El Cuerpo Inventado), kuras centrā ir sievietes figūra, un vēsta par vairāk nekā 100 gadiem modes vēsturē.

Izstādē aplūkojami vairāk nekā 80 vēsturiski nozīmīgi tērpi, kurus nēsājušas slavenības, piemēram, Merilina Monro, Sofija Lorēna, Klaudija Šīfere, Madonna, Odrija Hepberna un Lady Gaga, atklājot, kā mainījies sievietes ķermenis pēc Pirmā pasaules kara beigām līdz mūsdienām.

Rafinētie 20. gadu apģērbu piegriezumi, 30. gadu vertikālā elegance, Kristiāna Diora jaunais sievišķīgums, Īva Senlorāna bikškostīmi un Džordžio Armani elegance – tas viss demonstrē to, ka skaistums ir kulturāls koncepts, ko ietekmē ekonomiski, sociāli, politiski un pat mākslinieciski faktori. Ekspozīcija atklāj arī modes nežēlīgumu, proti, modifikācijas, kādas sievietes veikušas un arvien turpina veikt, lai viņu ķermenis atbilstu sabiedrībā pieņemtajiem skaistuma standartiem.

"Izgudroto ķermeni" veido nozīmīgu modes kolekcionāru, Madrides Kostīmu muzeja, Lisabonas Dizaina un modes muzeja un Santjago Modes muzeja kolekcijas. Izstādē iekļautos tērpus veidojuši visā pasaulē slaveni un atzīti modes mākslinieki un modes nami: "Lanvin", "Chanel", "Christian Dior", "Givenchy", "Mainbocher", "Versace", "Yssey Miyake", "Azzaro", "Azzedine Alaïa", "Pierre Cardin", "Yves Saint Lauren", "Pucci", "Christian Lacroix", "Commes des Garçons", "Gucci".

Izstāde "Izgudrotais ķermenis" būs apskatāma līdz 15. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!