Foto: Agnese Zeltiņa

Ar pirmizrādēm Rīgā un Krāslavā janvāra vidū pie skatītājiem nonākusi režisora Viestura Kairiša jaunā jauna spēlfilma "Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes". Šī ir viena no retajām pašmāju filmām, kurā pamatā skan latgaliešu valodā. Tāpēc, lai krietni sagatavotos filmas seansam, aicinām pārbaudīt savas latgaliešu valodas zināšanas un izpildīt testu.

Filmā "Piļsāta pi upis" atainoti Latvijai būtiski vēsturiskie notikumi pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados.

Pie šādas ieceres – veidot filmu latgaliešu valodā – režisors nonāca, kad saprata, ka filmu neizdosies filmēt Jēkabpilī — pilsētā, kura, lai arī vārdā nenosaukta, ir Gunara Janovska romāna norises vieta.

Režisoram un filmas veidotājiem nolemjot, ka jāfilmē Latgalē, turklāt latgaliski, viss nostājies savās vietās: bijis skaidrs, ka filmai jābūt nepieradinātai, mazliet trakai, draiskai un ar Latgalei raksturīgu humoru. Filmā ir šī reģiona kolorīts, taču vienlaikus tā ataino vēsturiskos notikumus, kas ir būtiski visai Latvijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!