Foto: F64

Kino un teātra režisors Viesturs Kairišs pieteicies konkursam uz Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja amatu, intervijā žurnālam "Ir" apstiprināja pats režisors.

Viņš saredz sevi "kombinācijā ar Juri Žagaru kā iespējamo direktoru."

Uz jautājumu, vai pats pieteicies vai uzrunāts, Kairišs intervijā "Ir" atbild, ka nekad neļaujas uzrunāties, ja pašā nav iekšējās motivācijas.

"Dailes teātri redzu kā savu iespējamo nākamo dzīves soli un izaicinājumu ar adekvātu mērogu un sarežģītības pakāpi savām spējām. Taču šobrīd ir nekorekti par šo jautājumu runāt, jo konkurss vēl nav noslēdzies. Es gan domāju, ka mūsu tandēms ar Žagaru ir objektīvi spēcīgākais, bet tas ir arī mūsu mīnuss — varbūt tieši tāpēc mūs neapstiprinās," spriež režisors.

Līdz šim Viesturs Kairišs nav veidojis Dailes teātrī nevienu iestudējumu, taču iztēlojas to kā kultūras kopumu un savu uzdevumu, kas viņu ļoti interesē un pat uzbudina.

"Bet es par konkursu tiešām necepos, jo notikumu scenārijs nav zināms. Ja neapstiprinās, es turpināšu strādāt pie saviem projektiem. Ja man būs jāuzņemas šis amats, bet pēc pāris gadiem sapratīšu, ka tas man neder, mierīgu sirdi no amata aiziešu. Jo es neesmu atkarīgs no amatiem vai sabiedrības viedokļa par sevi.

Par amatiem cīnās viduvējības, kam svarīgi "nomirt uz skatuves dēļiem". Man ir svarīgi sevi realizēt kā režisoru. Mūsu kultūrpolitika šobrīd ir vērsta uz viduvējībām, un daudziem māksliniekiem tas dzīvi neatvieglo.

Savā ziņā pieteikšanās Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja amatam ir ar politisku motivāciju, jo redzu, kādā dimbā var nonākt latviešu kultūra ar šo viduvējo ierēdņu domāšanu," intervijā saka Kairišs.

Atgādinām, ka ar pirmizrādēm Krāslavā un Rīgā janvāra vidū uz lielajiem ekrāniem nonākusi Viestura Kairiša jaunākā filma "Pilsēta pie upes".

Jau ziņots, ka sezonas sākumā – 2019. gada septembrī – Dailes teātra aktieri izteica neuzticību tā ilggadējam mākslinieciskajam vadītājam Dž.Dž. Džilindžeram, kas rezultējās ar viņa atkāpšanos no amata un paziņojumu, ka viņš pārrauc jebkādu darbību Latvijas teātros. Vēlāk no amata atkāpās arī Dailes teātra direktors Andris Vītols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!