Foto: DELFI
Vēl tikai dažas dienas Latvija Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāle "Arsenāls" ir pieejama apmeklētājiem – jau no pirmdienas, 24. februāra, tā būs slēgta rekonstrukcijas pirmās kārtas uzsākšanai. Īsi pirms "Arsenāla" durvis skatītājiem tiks aizvērtas uz vairākiem gadiem, "Delfi" izstāžu zāles telpās tikās ar LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas "Arsenāls" vadītāju Elitu Ansoni, kura sarunā pauž bažas – šobrīd nav skaidrības par rekonstrukcijas otrās kārtas uzsākšanu, jo tam vēl nav piešķirts finansējums.

"Arsenāla" telpās līdz šim atradās arī mākslas darbu krātuve, kuras vērtības daļēji jau pārvestas uz jauno Muzeja krātuvju kompleksu Pulka ielā. ""Arsenālā" tiek uzglabātas kolekcijas, kuru darbi ir tapuši pēc Otrā pasaules kara līdz pat mūsdienām – kopā aptuveni trīsdesmit tūkstoši mākslas darbu, kuri no šī gada sākuma tiek rūpīgi iepakoti pēc visiem nepieciešamajiem nosacījumiem. Kad ēka tiks atbrīvota, tā tiks nodota būvniekiem," skaidro Elita Ansone.

Ēkas īpašnieks ir "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), kas arī nodrošina rekonstrukcijas gaitu. Paredzētie pārbūves darbi notiks divās kārtās – vispirms notiks ēkas fasādes atjaunošana, logu restaurācija un jumta dzegas remontdarbi, kuri norisināsies līdz 2021. gada vasaras otrajai pusei, savukārt otrajā kārtā ir plānots atjaunot iekštelpas. Pagaidām gan ir izstrādāts tikai tehniskais projekts, vasarā būs gatava kontroltāme. Darbus nepieciešams uzsākt, lai muzejs ātrāk varētu atgriezties savās telpās un īstenot jaunos plānus, pie kuriem šobrīd tiek strādāts. Jau ziņots, ka pirmās kārtas rekonstrukcijai ir piešķirts 1,62 miljoni eiro.

Vaicājot par "Arsenāla" rekonstrukcijas otro kārtu, VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits norāda, ka vienlaikus ar pirmo kārtu šobrīd norit projektēšanas darbi būvdarbu otrajai kārtai, kas ļaus atjaunot iekštelpas, veidot izstāžu zāli kā mūsdienīgu vietu mākslas darbu eksponēšanai. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!