Foto: LETA
Saistībā ar ierobežojumiem, kas stājās spēkā piektdien, 13. martā, pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas koronovīrusa izraisītās slimības "Covid-19" dēļ, atlikti, pārcelti vai atcelti virkne kultūras notikumu, kuru norises vietas apmeklētāju skaita kapacitāte ir 200 un arī mazāk cilvēku.

Par to, ka nenotiks ieplānotās izrādes, paziņojuši visi Latvijas lielākie teātri. Turklāt izrādes nenotiks arī mazajās zālēs, kur skatītāju sēdvietu skaits teorētiski pieļautu pasākumu norisi. Par izrāžu pārcelšanu paziņojuši gan Dailes, gan Nacionālais, gan Valmieras, Liepājas un Jaunais Rīgas teātris. Tāpat durvis apmeklētājiem uz mēnesi slēgs Valsts Leļļu teātris. Informācijai par iespējām noskatīties izrādes vēlāk vai atgūt naudu par biļetēm sekojiet teātru mājaslapās un sociālo tīklu kontos.

Atgādinām, ka 12. martā Nacionālajā teātrī vēl paspēja notiks pirmizrāde Klāva Meļļa iestudētajai versijai par Džeinas Ostinas romānu "Lepnums un aizspriedumi", bet savukārt Jaunajā Rīgas teātrī 13. Martā plānotās Alvja Hermaņa izrādes "Sievietes un vīrieši" pirmizrāde nenotiks. Tapat pārceltas arī citos teātros līdz 14. aprīlim gaidāmās pirmizrādes.

View this post on Instagram

Rūpējoties par skatītāju un mākslinieku veselību, kā arī pildot valdības lēmumu, Latvijas Nacionālās operas un baleta pasākumu un izrāžu norise tiek pārtraukta no 13. marta līdz 14. aprīlim. Repertuārā ieplānotās izrādes un koncerti iespēju robežās tiks pārcelti uz vēlāku laiku. Informācija par pārcelto pasākumu norises laikiem tiks paziņota tuvākajā nākotnē. Gadījumā, ja izrāde atcelta, nauda par iegādātajām biļetēm, atbilstoši Patērētāju tiesību likumam, tiks atmaksāta. Kultūras ministrija sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības biroju izstrādās regulējumu par kārtību, kādā tiks atlīdzināta par biļetēm uz atceltajiem pasākumiem iekasētā nauda. Lūdzam būt saprotošiem un sekot līdzi aktuālajai informācijai!
A post shared by LNOB (@latviannationaloperaballet) on Mar 12, 2020 at 8:36am PDT
View this post on Instagram

❗️Ņemot vērā 2020. gada 12. martā izziņoto ārkārtas stāvokli valstī un rūpējoties par apmeklētāju veselību, Valmieras teātris atceļ visas izrādes laika posmā no 13. marta līdz 14. aprīlim. Iespēju robežās izrādes tiks pārceltas uz citu norises laiku un iegādātās biļetes būs derīgas, tāpēc aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai teātra mājas lapā. Biļešu atgriešanas gadījumā, nauda par iegādātajām biļetēm tik atgriezta atbilstoši Patērētāju tiesību likumam, bet ne ātrāk par nenotikušās izrādes datumu. Kultūras ministrija sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības biroju izstrādās regulējumu par kārtību, kādā tiks atlīdzināta iekasētā nauda par biļetēm uz atceltajiem pasākumiem. Plašāka informācija Valmieras teātra kasē, tālrunis 64207335. Jau iepriekš pateicamies Jums par sapratni!
A post shared by Valmieras drāmas teātris (@valmieras_teatris) on Mar 12, 2020 at 12:49pm PDT
View this post on Instagram

A post shared by Liepājas teātris (@liepajasteatris) on Mar 12, 2020 at 11:09am PDT

Ar valsts lielajiem teātriem solidarizējušies arī neatkarīgie teātri, neskatoties uz to, ka to skatītāju zāļu kapacitāte pieļautu izrāžu nepārtraukšanu. Par izrāžu pārcelšanu paziņojusi teātra trupa "Kvadrifrons", Ģertrūdes ielas teātris, "Dirty Deal Teatro", "Willa teātris" un citi.

View this post on Instagram

Dārgie skatītāji un KVADRIFRONA draugi! Lai arī valdības lēmums teorētiski neietekmē mūsu darbību, KVADRIFRONA valde ir nolēmusi atcelt visus mūsu rīkotos publiskos pasākumus līdz 14.aprīlim. Izšķīrāmies par šo soli, lai rūpētos par savu un līdzcilvēku veselību, un ceram uz sapratni šajā neprognozējamajā laikā. Tuvākajā laikā ziņosim par iespējām mūsu izrādes redzēt kādā citā laikā. Ar biļešu īpašniekiem sazināsimies personīgi, bet, ja rodas jautājumi, tad droši rakstiet mums. Atkārtojam, ka izrādes: 13. Marts - BRĪNUMA SKARTIE 14, 16. Marts - PERTURBONS 17. Marts - LV vs RU 25, 26. Marts - FAKE NEWS TIEK ATCELTAS! Sargiet sevi, un labu veselību visiem!
A post shared by KVADRIFRONS (@kvadrifrons) on Mar 12, 2020 at 12:33pm PDT

Baltijas baleta festivāls


Par atsevišķu koncertu atcelšanu paziņojuši arī Baltijas Baleta festivāla rīkotāji. Atcelts ir piektdien, 13. martā, paredzētais festivāla atklāšanas koncerts Rīgas Starptautiskajā Pasažieru dzelzceļa stacijā.

Tāpat ir atcelts arī 16. martā paredzētais Galā koncerts Latvijas Nacionālajā Operā. Iegādātās biļetes var nodot un atgūt naudu iegādes vietās "Biļešu paradīzes" kasēs vai Latvijas Nacionālās Operas kasēs.

Kā informē rīkotāji, toties šā gada 14. martā, pulksten 19.00 noteikti notiks izrāde – performance Rīgas Latviešu biedrībā, ko veido kubiešu zvaigzne Gijermo Betankorts un tajā piedalās mūsu baleta leģendas, arī pati Lita Beiris.

Par izmaiņām koncertos, kuru norises laiks ir aprīļa mēnesis, informācija tiks sniegta tuvākajā laikā gan medijos, gan Starptautiskā baleta festivāla mājas lapā.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un tā struktūrvienības


Par durvju slēgšanu uz mēnesi paziņojis arī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un tā struktūrvienības – Mākslas muzejs "Rīgas birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM), kā arī Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs.

Jau iepriekš tika ziņots, ka 13. marta pēcpusdienā DMDM bija plānota mākslinieču dueta "Skuja Braden" izstādes atklāšana. Kā "Delfi" informēja muzeja pārstāvji, atklāšana notiks, taču slēgtā lokā. Pasākumu tiešraidē varēs skatīties "Skuja Braden" "Facebook" kontā.

Lielākie koncerti "Arēnā Rīga" un koncertzālē "Palladium"


Sekojot ierobežojumiem pārcelti arī lielākie plānotie koncerti "Arēnā Rīga" un koncertzālē "Palladium". Tas ir – "Arēnā Rīga" plānotie Poļinas Gagarinas, Filipa Kirkorova, grupas "Bi-2", "The Orchestra Lords of the Sound", "AC/DC Tribute Show", "Basta" un citu mūziķu koncerti, kā arī dažādi sporta pasākumi. Plašāka informācija par datumiem, kad koncerti notiks – "Arēna Rīga" mājaslapā.

Savukārt "Palladium" nenotiks plānotais ukraiņu zvaigznes Ivana Dorna koncerts, savukārt grupa "X Ambassadors" atcēla koncertu vēl pirms ārkārtas stāvokļa Latvijā izziņošanas, lai varētu savlaicīgi atgriezties dzimtenē ASV.

Savu uzstāšanos koncertzālē "Palladium" uz rudeni pārcēlusi arī pašmāju rokgrupa "Laime pilnīga", neskatoties uz to, ka līdz šim tas bija plānots ārpus pagaidām noteiktā ārkārtas stāvokļa perioda – 17. aprīlī, Kā ziņo grupas pārstāvji, koncerts notiks 6. novembrī. Visas iegādātās biļetes būs derīgas.

Latvijas lielākās koncertzāles


Šobrīd pārcelti ir visi Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" plānotie koncerti. Atceltas tiek arī ekskursijas, kas bija plānotas koncertzālē martā un aprīlī. Tāpat apmeklētājiem nav pieejama izstāde "Nebeidzamā pagātne un nākotne".

"Daļa no pasākumiem jau ir pārcelti uz citiem datumiem. Par pārējiem informēsim tuvākajā laikā. Koncertzāle aicina saglabāt uz pasākumiem iegādātās biļetes. Tās varēs izmantot, lai pasākumus apmeklētu pārceltajos datumos vai arī lai atgrieztu par tiem samaksāto naudu saskaņā ar biļešu tirdzniecības servisu norādēm. Par šīm iespējām aicinām sekot līdzi koncertzāles mājas lapā lielaisdzintars.lv un koncertzāles sociālo tīklu vietnēs, kā arī biļešu tirdzniecības servisu vietnēs," ziņo "Lielā dzintara" valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons.

Vidzemes koncertzālē "Cēsis" no 13. marta līdz 14. aprīlim pārtrauc to pasākumu norisi, kuru apmeklētāju skaits ir virs 200 apmeklētājiem. Repertuārā ieplānotie koncerti iespēju robežās tiks pārcelti uz vēlāku laiku. Informācija par pārcelto pasākumu norises laikiem tiks paziņota tuvākajā nākotnē.

Lēmumu slēgt durvis apmeklētājiem pieņēmusi arī Latgales vēstniecības "Gors" vadība. Laikā no 13. marta līdz 14. aprīlim plānotie pasākumi, cik iespējams, tiks pārcelti uz vēlāku laiku. Apmeklētājiem tiks ziņots par pārcelto pasākumu datumiem, kā arī par biļešu atgriešanas iespējām, tiklīdz būs pieejama precīza informācija.

Pasākumi "Splendid Palace", Melngalvju namā un Rīgas Kongresu namā


Visi plānotie pasākumi tiek atcelti arī SIA "Rīgas nami" struktūrvienībās – kinoteātrī "Splendid Palace", Melngalvju namā un Rīgas Kongresu namā. Pasākumi tiek atcelti no 13. marta līdz 14. aprīlim pie nosacījuma, ja valstī netiek pagarināta ārkārtas situācija.

Kinoteātrī "Splendid Palace" plānotie kino seansi tiek pārcelti uz vēlāku laiku pēc 14. aprīļa. Ar jau iegādātajām kino biļetēm to pašu filmu varēs noskatīties vēlāk vai arī biļetes varēs mainīt uz citas filmas seansu, kad kinoteātris būs atvērts apmeklētājiem. Par precīzu pārcelto kino seansu demonstrēšanas laiku lūgums sekot līdzi kinoteātra tīmekļa vietnē www.splendidpalace.lv. Kinoteātrī "Splendid Palace" līdz 14. aprīlim būs slēgtas arī kases.

No 13. marta līdz 14. aprīlim apmeklētājiem ir slēgts Melngalvju nams. Visi publiskie pasākumi, tajā skaitā plānotās ekskursijas tiek atceltas un pārceltas uz citu laiku pēc 14. aprīļa.

Visi publiskie pasākumi līdz 14. aprīlim tiek atcelti arī pasākumu centrā "Rīgas Kongresu nams". Sīkākai informācijai par pasākumu pārcelšanu vai naudas atgriešanu par jau iegādātajām biļetēm pasākumu rīkotāji lūdz interesēties "Biļešu paradīzes" un "Biļešu servisa" kasēs vai pie pasākuma rīkotāja.

Visiem pasākumu rīkotājiem, kuri laikā periodā no 13. marta līdz 14. aprīlim rezervējuši telpu nomu kinoteātrī "Splendid Palace", pasākumu centros "Melngalvju nams" un "Rīgas Kongresu nams" un ārkārtējās situācijas dēļ valstī šos pasākumus nākas atcelt, tiek piedāvāts tos pārcelt rīkot citā laikā gada ietvaros līdz 2021. gada 14. aprīlim. Sīkāk par to interesēties, rakstot uz e-pastu pasakumucentri@riga.lv.

Marka Rotko mākslas centrs Daugavpilī

Saistībā ar valsts noteiktajiem ierobežojumiem piektdien, 13. martā, atcelta 9. Starptautiskā Latgales grafikas izstādes atklāšana Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī.

Rotko centra pārstāvji informē, ka visas ekspozīcijas būs slēgtas noteiktajā laikā peridodā – no 13. marta līdz 14. aprīlim.

Orķestru koncerti

Bez publikas klātbūtnes Lielajā ģildē 13. martā notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts "Mālera piektā un RIX". Koncertu tiešraidē pārraidīs "LMT Straume", tiešraidē to varēs skatīties arī portālā "Delfi".


Savukārt orķestris "Rīga" uz rudeni pārcēlis daļu festivāla "Windstream" koncertu. Iegādātās biļetes būs derīgas uz pārcelto koncertu datumiem.

Kā "Delfi" informē orķestra pārstāvji, šobrīd meklēti risinājumi, lai varētu notikt Komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts koncerts "Agnus Dei" 25. martā Rīgas Domā bez publikas klātbūtnes, nodrošinot tiešraidi Latvijas Radio programmā "Klasika" un video tiešraidi globālajā tīmeklī.

Par festivāla "Windstream" koncertiem Lieldienās – Lielajā Piektdienā 10. aprīlī un Otrajās Lieldienās 13. aprīlī – precizējoša informācija vēl sekos.

Lielākie kinoteātri regulēs apmeklētāju skaitu

Kā liecina informācija "Forum Cinemas" mājaslapā, auditorijās, kurās sēdvietu skaits pārsniedz 200, kapacitāte tiek ierobežota uz 100 pieejamām sēdvietām, bet auditorijās, kurās sēdvietu skaits nepārsniedz 200, apmeklētājiem pieejamo vietu skaits tiek samazināts uz 50%.

Tāpat paredzamas izmaiņas tuvākajos seansos un īpašajās translācijās. Precīzu izmaiņu grafiku var redzēt "Forum Cinemas" mājaslapā.

Visām šobrīd aktīvajām "Forum Cinemas" kino dāvanu kartēm par 3 mēnešiem tiek pagarināts to izmantošanas periods. Par dāvanu kartēm, kas iegādātas no kompānijas "Lieliska dāvana", kinoteāris aicina sazināties ar "Lieliska dāvana".

Tādu pašu skatītāju skaita ierobežojumu veicis arī kinoteātris "Multikino", kas atrodas tirdzniecības centrā "Riga Plaza", liecina informācija kinoteātra mājaslapā.

Savukārt kinoteātri "Cinnamon", kas atrodas tirdzniecības centrā "Alfa" skatītāju skaits būs ierobežots līdz 90 cilvēkiem vienā seansā.

Dažādi populārās mūzikas koncerti

Piektdien, 13. martā, par pasākumu rīkošanas pārtraukšanu paziņojis arī Cēsu "Fonoklubs". Šobrīd uz nenoteiktu laiku ir pārcelts šajā nedēļas nogalē plānotais grupas "Carnival Youth" koncerts, kā arī citi pasākumi. Par pasākumu jauno norises laiku tiks atsevišķi ziņots.

Grupa "Opus Pro" informē, ka 18. martā VEF Kultūras pilī ieplānotais jaunā CD "Būsim kopā arvien" prezentācijas koncerts ir pārcelts uz 26. maiju. Uz 18. marta koncertu iegādātās biļetes būs derīgas 26. maija koncertam.

Atcelts arī baltkrievu dueta "Super Besse" jaunā albuma "Un Rêve" prezentācijas koncerts, kas bija plānots 20. martā klubā "OneOne". Kā informē izdevniecībās "I Love You Records" pārstāve Dace Volfa, jauns koncerta datums tiks izziņots drīzumā, iegādātās biļetes būs derīgas.

Atcelts ir arī fonda "Līdzskaņa" plānotais labdarības koncerts "Cilvēks cilvēkam". Tā norise bija paredzēta šā gada 22. martā Mārupes Kultūras namā. Kā informē rīkotāji, to paredzēts pārcelt uz šā gada rudeni. Rīkotāji aicina sekot līdzi informācijai fonda "Līdzskaņa" mājaslapā un "Facebook" profilā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!