Astoņas dienas, pieci paralēli "Zoom" "attālinātās filmēšanas laukumi" un 629 deju kolektīvi gan Latvijā, gan ārpus tās – tāds bija video projekta "Svinēt sauli" filmēšanas maratons. Šobrīd tas ir noslēdzies, bet videoidejas pirmizrāde būs skatāma tuvāko mēnešu laikā.

Kā "Delfi" informē XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva, teju 12 000 dalībnieki Latvijā un ārvalstīs katrs no savām mājām vai kopā ar savu kolektīvu (ievērojot visus valstī noteiktos epidemioloģiskos drošības ierobežojumus) "digitālajā stadionā" uzturējās 15 minūtes, un ikvienu dalībnieku uzmundrināja un ar uzdevumiem atkārtoti iepazīstināja kāds no deju lielkoncerta virsvadītājiem.

Video klips tiek veidots, atspoguļojot šī laika realitāti – attālināto mācību procesu, nodarbības "Zoom" platformā, dejošanu vienatnē, ar distanci, tajā pašā laikā uzsverot, ka Dziesmu un deju svētku tradīcija, mīlestība pret deju un gatavība pat šajos laikos dejot, radīt un būt kopā, ir stiprāka par visu. Video projektam izveidota īpaša horeogrāfija, kas apgūstama attālinātajā mācību procesā, dejojama individuāli un distancēti. Viss nofilmētais tiks savienots video pēcapstrādē, lai visi atkal varētu būt kopā.

Radošā komanda atzīst, ka deju kolektīvi un dejotāji filmēšanas procesā ienesuši ne tikai savu enerģiju, dejotprieku un entuziasmu, bet, radoši risinot attālinātās filmēšanas jautājumu - arī savu māksliniecisko pienesumu, raksta Vasiļjeva.

"Paldies ikvienam dalībniekam, kolektīva vadītājam un vecākam, kas piedalījās mākslas darba un svētku sajūtas radīšanā! Šī satikšanās bija abpusēji emocionāla, esam priecīgi par katru dejotāju, kas atsaucās. Redzam, ka arī šajā attālināto mācību laikā deju kustībai ir pievienojušies jauni dalībnieki. Paldies par šo uzticību!", saka deju projekta vadītāja Zanda Mūrniece.
Ieskats video tapšanā:


Balstoties uz Svētku Operatīvās vadības grupas ieteikumiem un epidemioloģisko prognozi, mākslinieciskās komandas un rīkotāji ir izstrādājuši maksimāli drošu Svētku norises scenāriju, kā pamatprincipu piedāvājo e-svētku konceptu, kura mērķis ir cieņpilni pabeigt Svētku procesu, neapdraudot klātienes izglītības procesa uzsākšanu 1. septembrī. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no viens līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos, veidojot drošus e-svētkus. Šo modeli ir atbalstījusi Svētku Rīcības komiteja un Dziesmu un deju svētku padome, uzsverot brīvprātības principa un epidemioloģiskās drošības noteikumu ievērošanu. Jauno risinājumu jāskata arī Ministru kabinetam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!