Valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) ierosinājuma lēma veikt finansējuma pārdali starp KM budžeta programmām, lai ministrija sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju un Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) varētu īstenot deportācijas gadadienas atceres projektu "Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām," savukārt sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu (LNA) – konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas 30. gadadienai veltītas izstādes izveidi pilsētvidē 2021. gada augustā.

Kā informē KM pārstāve Lita Kokale, lai arī Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros noslēdzošo, vēsturisko lielnotikumu – Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure simtgadi – šogad bija paredzēts rīkot klātienē, Covid-19 pandēmijas ierobežošanai noteikto drošības pasākumu dēļ to nav iespējams īstenot. Tāpēc Latvijas valsts simtgades programmā paredzētais finansējums tiek pārdalīts šiem diviem projektiem ar valstisku nozīmi un būtisku lomu Latvijas valsts neatkarības atgūšanas procesā.

Deportācijas gadadienas atceres projekta "Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām" ietvaros LNB sadarbībā ar visām Latvijas pašvaldībām izveidos interaktīvu tiešsaistes karti no 119 piemiņas vietām visā Latvijā, pie kurām šā gada 14. jūnijā tiks lasīti PSRS okupācijas režīma no Latvijas represēto vārdi un uzvārdi, tādejādi īstenojot Valsts prezidenta Egila Levita ieceri pieminēt un godināt ikvienu 1941. deportācijās cietušo.

Latvijas valsts pilnīgas neatkarības atjaunošanā 1991. gada 21. augustā izšķiroša nozīme bija Latvijas Republikas Augstākās Padomes pieņemtajam Konstitucionālajam likumam "Par Latvijas Republikas valstisko statusu", ar kuru tika izbeigts pārejas periods, un Latvijas 1922. gada Satversme kļuva par vienīgo Latvijas valsts konstitucionālo pamatu. Pieminot šo notikumu un atgādinot tā vēsturisko nozīmīgumu, š.g. augustā paredzēts izveidot tam veltītu izstādi pilsētvidē, kura būs pieejama apskatei lielam skaitam rīdzinieku un arī Rīgas viesu. Izstāde dos iespēju iepazīt LNA, kā arī Lietuvas un Igaunijas arhīvu dokumentārās liecības, atspoguļojot ne tikai 1991. gada augusta notikumus, bet šo Latvijas tautas liktenī izšķirošo vēstures brīdi skatot citu svarīgu starptautisku notikumu kontekstā.

Deportācijas gadadienas atceres projekta "Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām" īstenošanai līdz šā gada 31. augustam rasti 23 700 eiro, savukārt konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas 30. gadadienai veltītas izstādes izveidei pilsētvidē – 19 838 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!