Foto: Elīna Pāpe
Sarkandaugavas radošajā kvartālā "Provodņiks" ir atklāta jauna legālā jeb "atvērtā" siena Rīgas grafiti un ielu mākslinieku jaunrades veicināšanai un izpausmēm.

Iniciatīvu veidot šādu sienu ierosinājis ielu mākslinieks Dainis Rudens, kurš sabiedrībā plašāk zināms kā vairāku lielformātu sienu gleznojumu autors dažādās Latvijas pilsētās: "Šādas sienas mērķis ir piedāvāt ielu māksliniekiem legālu radošās izpausmes platformu un popularizēt ielu mākslas kultūru sabiedrībā."

Grafiti un ielu mākslai domātās "atvērtās" jeb legālās sienas Eiropas pilsētās, piemēram, Berlīnē, Parīzē, Varšavā un citviet, ir plaši sastopamas. Tās ir paredzētas ikvienam, kurš sevī saskata radošo potenciālu un interesi grafīti vai ielu mākslā, norāda Rudens. Šādas sienas ļauj apgūt un trenēties grafiti veidošanā, nebaidoties par kāda privātīpašuma nejaušu sabojāšanu, kā arī samazina potenciālo gadījumu skaitu, kad ēku fasādes tiek apzināti nelegāli apzīmētas un tādējādi sabojātas.

Foto: Elīna Pāpe

"Atvērtā siena" ir jaunums Latvijas ielu mākslas kultūrā, kas rosina mainīt sabiedrībā priekšstatu par grafiti un ielu mākslu kā huligānisma izpausmes formu.

Par šādas sienas vajadzību pilsētvidē Dainis Rudens izsakās šādi: "Šodien ielu mākslu var uzskatīt kā mūsdienu folkloras sastāvdaļu, kurā mākslinieki caur vizuāliem darbiem pauž savu attieksmi par sabiedrībā aktuālajām norisēm. Tajā pašā laikā, ielu mākslas mākslinieki ar saviem darbiem palīdz veidot vizuāli daudzveidīgāku un krāšņāku pilsētvidi."

Sākot ar novembri, "Atvērtā siena", kas ir teju 116 metrus gara, ir pieejama zīmēšanai grafiti un ielu māksliniekiem. Sienas apgleznošanas interesenti ir aicināti jebkurā dienā, iepriekš piesakoties, rakstot uz e-pastu: laura@provodnik.lv "Atvērtās sienas" māksliniekiem jāņem vērā, ka pāri viņu zīmējumiem var tikt radīti citu mākslinieku zīmējumi, kā arī ir aizliegts zīmēt jebkāda sabiedrību aizskaroša rakstura zīmējumus.

Multifunkcionālais radošais kvartāls "Provodņiks", Ganību dambī 63, Rīgā ir jauna kultūrvieta Sarkandaugavā. Kvartāla pārstāvji piedāvā kultūras, mākslas un citu nozaru entuziastiem realizēt savus radošos projektus šajā vēsturiskajā industriālajā vidē. Vairāk informācijas par kvartālu un sadarbības iespējām atrodama: mājaslapā, Facebookā vai Instagramā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!