Foto: Publicitātes foto

Reaģējot uz 6. septembrī LTV raidījumā "Panorāma" izskanējušo potenciālo ministru kabineta sastāvu, kurā kultūras ministra amatu varētu ieņem Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis, jurists Gunārs Kūtris, Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija un Latvijas Radošo savienību padome nosūtījusi atklāto vēstuli, kurā nākamās valdības veidotājus aicina izvēlēties kultūras ministra amata kandidātu ar vislielāko atbildību un rūpību.

"Šobrīd medijos izskanējušās potenciālo Kultūras ministru kandidatūras vieš bažas, ka potenciālās koalīcijas veidošanā kultūras jomai tiek piešķirta pakārtota un otršķirīga loma, kuras pārraudzību šķietami var uzticēt jebkuram politiķim," rakstīts atklātajā vēstulē.

Atklātās vēstules autori uzsver, ka Kultūras ministrijas pārziņā ir sabiedrības integrācija, mediju nozares politika, kā arī kultūras un mākslas nozaru pārraudzība, un tā tiešā veidā būs atbildīga par valdības vīzijas īstenošanu, veicinot latviskas un iekļaujošas Latvijas attīstību.

"Šajā sarežģītajā laikā, kad ievērojami pieaugusi sabiedrības šķelšanās, krītas uzticēšanās demokrātiskām vērtībām, kā arī aktīvi turpinās Krievijas centieni ietekmēt un kontrolēt informatīvo telpu savās agrākās ietekmes zonās, Kultūras ministram ir izšķiroša loma. Tāpēc aicinām šai pozīcijai virzīt kandidātu, kam ir profesionāla izpratne par kultūras jomu, reāla pieredze nozares politikas veidošanā un kurš spēj piedāvāt pragmatisku stratēģiju tās īstenošanai," pauž kultūras nozares pārstāvji.

Tāpat vēstules autori atgādina, ka par laiku no 2011. līdz 2013. gadam, kad kultūras joma nonāca Žanetes Grendes pārziņā. (Jaunzeme-Grende pirms šī amata lielākoties bija saistīta ar uzņēmējdarbību, kā arī bija Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja – red). Šīs ministres karjera beidzās ar Jaunzemes-Grendes demisijas pieprasījumu no toreizējā ministru prezidenta Valda Dombrovska, par pamatu minot ministres nespēju sadarboties ar pārraudzībā esošo nozari.

"Aicinām neveikt vēl kādu neveiksmīgu eksperimentu Covid laikā daudz cietušas un novājinātas nozares vadībā. Ir būtiski apzināties, ka Kultūras ministrijas loma sabalsojas ar virkni citiem sabiedrības mērķiem (veselība, izglītība, sociālā integrācija u.c.), kā arī ir atvērtas un demokrātiskas sabiedrības veidošanas pamats, tādēļ aicinām ar vislielāko atbildību izvēlēties nākotnes atbildīgos par Kultūras ministriju," vēstuli noslēdz tās autori.

Latvijas Radošo savienību padomes vārdā to parakstījusi valdes priekšsēdētāja Inga Brūvere, Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācijas vārdā - valdes priekšsēdētāja Maija Pavlova.

Kā trešdien, 6. septembrī, vēstīja "Panorāma" potenciālās valdības Kultūras ministriju (KM) pārstāvētu bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs, jurists Gunārs Kūtris, kurš līdz šim saistīts ar tiesu nozares amatiem, un politikā startējis 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!