Foto: F64. Rakstniece Gundega Repše
Pēc rakstnieces Gundegas Repšes iniciatīvas uzsākta parakstu vākšana, lai nosūtītu atklāto vēstuli valsts likumdevējam nekavējoties izvirzīt citu kultūras ministra kandidātu Evikas Siliņas (JV) veidotajam jaunajam ministru kabinetam.

Parakstu vākšana tika uzsākta ceturtdien, 7. septembrī, reaģējot uz Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" izskanējušo potenciālo jaunās valdības sastāvu, kurā kultūras ministra amatu ieņemtu līdz šim ar kultūras nozari nesaistītais jurists, bijušais Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kūtris (ZZS).

"Latvijā kultūras ministram būtu jābūt otram valsts vadītājam, garīgās attīstības virziena sekmētājam, balstoties uz mūsu Satversmi un respektējot šī brīža Krievijas asiņaino, ekspansīvo karu Ukrainā un draudu eiropeiskajām vērtībām," teikts vēstulē.

"Šobrīd esam pamodušies absurda drāmā. Par kultūras ministru virza Gunāru Kūtri – cilvēku ar situatīvu morāli un plankumainu reputāciju, Valsts kontroles "ekspertu". Kultūra plus kontrole ir cenzūra – šo aritmētiku labi zinām. Kūtra kandidatūra ne tikai pierāda, ka ar tiem, kuri strādā kultūras jomā, nerēķinās, bet arī, ka tiek darīts viss iespējamais, lai turpinātu graut Latvijas Republikas, latviešu nācijas pamatus," raksta Repše vēstulē, ko piektdien, 8. septembrī, ir parakstījuši jau vairāk nekā 200 kultūras darbinieku.

Vēstulē uzsvērts – Latvijas valstij ir jāgarantē latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšana un attīstība cauri gadsimtiem, jānodrošina Latvijas tautas un ikviena brīvība, jāsekmē labklājība – tā rakstīts Satversmē. Mūsu tiesības ir par to cīnīties. Ja šis absurds, kuriozs un ļaunprātība ir maksa par Prezidenta ievēlēšanu, mēs neesam gatavi tādu samaksāt uz kultūras attīstības rēķina.

"Aicinām nekavējoties virzīt citu kultūras ministra kandidātu un ievērot Satversmē un "Jaunās Vienotības" priekšvēlēšanu solījumos pausto darbos," mudina vēstules autori.

Vēstuli piektdien, 8. septembrī, ap pulksten 13.30 ir parakstījuši jau 279 cilvēki.

Līdz šim un Gunāra Kūtra izvirzīšanu amatā kritiski ir reaģējusi gan kultūras nozare, gan arī mediju vide. Atklāto vēstuli, kurā mudināts rūpīgi un atbildīgi izvēlēt nākamo kultūras ministru, nosūtījusi arī Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija un Latvijas Radošo savienību padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!