Foto: Artūrs Kondrāts

Dailes teātrī šī gada 11. augustā pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Stulbā dzīve", kurā trīs latviešu aktrises uz vienas skatuves satiksies ar pasaulē pazīstamo "dark cabaret" grupu "The Tiger Lillies" un slaveno ukraiņu mūzikas un teātra projektu "Dakh Daughters", liecina teātra sociālajos medijos un mājaslapā publicētā informācija.

Izrādi iestudēs ukraiņu režisors, laikmetīgās mākslas festivāla "Gogolfest" dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, neatkarīgā "Dakh" teātra, kā arī grupu "DakhaBrakha" un "Dakh Daughters" izveidotājs Vlads Troickis.

Kā vēstīts Dailes teātra mājaslapā, muzikālā izrāde "Stulbā dzīve" būs divu ikonisku kabarē grupu satikšanās ar Dailes teātra spilgtākajām aktrisēm. Iestudējumā piedalīsies Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ērika Eglija-Grāvele un Ieva Segliņa.

"Laikā, kad cilvēci tricina ļaunums, ir gļēvi novērsties no neērtā un sāpinošā, tādēļ ir nepieciešams līdz pašam kaulam, melni un radikāli godīgi pasmieties par stulbo dzīvi. Vizuāli suģestējošā stāvizrādes formātā, trīs dažādās valodās – latviešu, ukraiņu un angļu, mākslinieki meklēs atbildes uz brīvības un demokrātijas jautājumiem, sakuļot skatuves gaisu ar ķecerīgu humoru un nāvīgu ironiju," raksta Dailes teātris.

"Dakh Daughters" ir starptautisku atzinību guvusi ukraiņu mūzikas grupa, kas dibināta 2012. gadā Kijivā. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gadā tā par savu mītnes vietu ir izvēlējusies Franciju, koncertējot Eiropā un daudzviet citur. Sapludinot postfolku, putekļainu varietē, reizēm pat piecas valodas un arī Šekspīra sonetus, "Dakh Daughters" ir šobrīd ir viens no ievērojamākajiem Ukrainas mūzikas un skatuves mākslas fenomeniem.

Britu mūzikas trio "The Tiger Lillies" vairāk nekā 30 gadus ar saviem drūmi groteskajiem, nihilistiski ņirdzīgajiem un panciskajiem skatuves tēliem un asprātīgajām dziesmām ir skatuves avangardā. Viņus ir iedvesmojis gan Kurts Veils un Veimāras republikas laika Berlīne, gan franču šansons, gan klaunādes žanrs un pat kāda Londonas prostitūta vārdā Lilija, kura valkājusi zvēru rakstu tērpus. Tā ir mutuļojošā Veimāras laika Berlīne pirms simts gadiem, kas nu izskan angliski.

"Dakh Daughters" dalībnieces iepriekš uzstājušās Latvijā – Valmiermuižas etnomūzikas festivālā "Sviests". Savukārt "The Tiger Lillies", kas Latvijā, tāpat kā visā pasaulē ir iemantojusi kulta grupas statusu, pie mums ir uzstājusies vairākkārt, tostarp "Positivus" festivālā.

Izrāde notiks latviešu, ukraiņu un angļu valodā ar tulkojumu latviešu un angļu valodā titros.

"Stulbajā dzīvē" piedalīsies: Solomija Melnika, Ruslana Hazipova, Anna Ņikitina, Natalija Halaneviča, Nataša Šarpa ("Dakh Daughters"); Tetjana Troicka ("Dakh" laikmetīgās mākslas centrs); Martins Žaks, Adrians Stauts, Budi Butenops ("The Tiger Lillies"); Ērika Eglija-Grāvele, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa (Dailes teātris).

Radošajā komandā būs arī gaismu mākslinieks – Asthiks Hrihorjans, video māksliniece – Marija Jakovenko, skaņu inženieris – Simons Ofrē

Projekta kurators – Andrijs Palatnijs, "Dakh Daughters" menedžments – Irina Horbana, "Gogolfest" menedžments – Anna Basova, "The Tiger Lillies" menedžments – Martina Lača, Tims Vaitheds, projekta koordinatore – Viktorija Fedoriva, producenti – laikmetīgās mākslas festivāls "Gogolfest" (Festival of Contemporary Arts Gogolfest, Ukraina), Dailes teātris (Latvija).

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!