Foto: Marko Rass

Dailes teātrī 27. septembrī pirmizrādi piedzīvo jauns iestudējums "Krietnā puiša rituāla nokaušana", ko veido britu režisore Eimija Milbērna. Galvenajā lomā šajā iestudējumā būs redzami divi aktieri – Lauris Dzelzītis un Juris Bartkevičs. Vēl iestudējumā pirmo reizi uz vienas skatuves spēlēs māte un meita – aktrises Zane Jančevska un Marta Lovisa Jančevska.

Kā vēstīts iepriekš, kādreizējā Nacionālā teātra aktrise Zane Jančevska pierunāta atgriezties uz skatuves, lai spēlētu lomu, kas sākotnēji bijusi paredzēta aktrisei Rēzijai Kalniņai, jo viņa šīs sezonas sākumā paziņoja, ka štata vietu Dailes teātrī pamet. Savukārt Jančevska no Nacionālā teātra štata aizgāja pirms diviem gadiem – Covid-19 pandēmijas laikā. Aktrise šajā laikā bijusi redzama ar valsts teātriem nesaistītos uzvedumos, piemēram, teātra un mākslas telpas "Oratorio" iestudējumā "Viņa-Viņš-Viņa?", bet aizvadītajā vasarā Jančevskai bija Teicējas lomā Rēzijas Kalniņas vērienīgajā Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas "Lāčplēsis" iestudējumā, kas vienu reizi tika izrādīts Lielvārdē.

Savukārt jaunā aktrise Marta Lovisa Jančevska pirms vairāk nekā gada absolvēja Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktiermeistarības kursu Kultūras akadēmijā. Līdzīgi kā viņas studiju biedri, viņa jau kopš pirmā kursa spēlēja JRT izrādēs, bet kā štata aktrise šajā teātrī strādāja vienu sezonu. Marta Lovisa Jančevska līdzās darbam uz skatuves arī aktīvi filmējas – jau drīzumā viņa būs redzama nozīmīgā lomā Dziesmu svētku vēsturei veltītājā filmā "Zeme, kas dzied", tāpat šoruden viņa filmējas topošajā režisora Dzintara Dreiberga lieldarbā "Tīklā. TTT leģendas dzimšana" par Latvijas basketbola vēsturē nozīmīgo komandu "TTT".

Foto: Marko Rass

Jaunā Dailes teātra iestudējuma "Krietnā puiša rituāla nokaušana" pamatā ir mūsdienīga un stilīga dramaturga Denisa Kellija luga, kas uzdod jautājumus par to, kādi motīvi liek mums dzīties pēc panākumiem un ko esam gatavi upurēt, lai iegūtu to, ko iekārojam.

Lugas galvenais varonis ir jauns vīrietis vārdā Georgs Mastromass, kuram lemts kļūt par vienu no bagātākajiem un ietekmīgākajiem cilvēkiem zemes virsū. Viņš dzīvo pasaulē, kur cilvēkus iedala uzvarētājos un zaudētājos. Dzīve galvenajam varonim nemitīgi piespēlē liktenīgas izvēles, un ikreiz viņš pieņem morāli pareizo lēmumu - kā Georgs rīkosies savas dzīves svarīgākās izvēles priekšā?

Šīs Denisa Kellija lugas pirmizrāde notika Londonas "The Royal Court Theatre" 2013. gadā un tūlīt izpelnījās lielu kritiķu un skatītāju ievērību, vēsta Dailes teātra pārstāve Agnese Vārpiņa.

Foto: Marko Rass

Kā minēts, galvenajā – Georga – lomā būs redzami Lauris Delzītis un Juris Bartkevičs. Iestudējumā piedalās arī aktieri Artis Robežnieks, Lauris Subatnieks, Gints Grāvelis un Niklāvs Kurpnieks.

Radošā komanda: režisore – Eimija Milbērna (Amy Milburn); scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Sesija Kalfa (Ceci Calf); gaismu mākslinieks – Pīters Smols (Peter Small); režisores asistents – Juris Jonelis; komponists – Timofejs Pastukhovs; horeogrāfe – Anna Abalikhina.

Lugu no angļu valodas tulkojusi – Kintija Rodžersa; producente – Kristīne Mūrmane; izrādes vadītāja – Gunta Jurēvica.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!