Foto: Māris Morkāns

Režisora Dmitrija Krimova izrādē "Kostiks" skatītāji reiz smējās un raudāja. Skatoties šīs izrādes videoierakstu, nu jau vairs ne. Kādas nācijas deģenerācijas baisā vēsture notiek visu acu priekšā. Šī gada 14. janvārī kinoteātrī "Splendid Palace" būs tikšanās ar režisoru un rīdziniekiem būs iespēja arī izrādes ierakstu noskatīties. Vēl pēc pāris nedēļām Nacionālajā teātrī gaidāma viņa iestudējuma "Pīters Pens. Sindroms" pirmizrāde.

Laikā starp mēģinājumiem, Ziemassvētkiem un Vecgada vakaru "Delfi" tikās ar režisoru, kurš stingri paudis savu nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā un šobrīd dzīvo ASV. Ņujorkā no jauna tapis arī viņa teātris "Laboratorija".

Saruna ar Krimovu ir kā ceļojums ar pieredzējušu gidu. Uz pavisam vienkāršu jautājumu seko tēlainu atbilžu zalve. Viņš stāsta par gaidāmo iestudējumu Nacionālajā teātrī, komentē neizdevušos sadarbību ar Jauno Rīgas teātri, runā par kultūras kodiem, ugunsgrēku Ņujorkas dzīvoklī, kas gandrīz laupīja viņam dzīvību, un sadarbību ar aktrisi Čulpanu Hamatovu.

Blīva un vizuāla, metaforisko atbilžu gūzma sajūsmina, taču nepārsteidz. Pēc studijām Krimovs strādājis kā scenogrāfs – teicami noformēja sava dižā tēva, teātra mākslas metra Anatolija Efrosa, un citu režisoru izrādes. Krimovs ir grafiķis un gleznotājs. Savulaik viņa visai huligāniski gleznotais pāvesta Jāņa Pāvila II portrets izraisīja mulsumu, taču pats pāvests sevi uzreiz atpazina: "Noli timere, quia ego sum – nebaidieties, tas esmu es."

Aizdomājos par tēmas izvēli iestudējumam Latvijas Nacionālajā teātrī. Karš pārrāva jūsu visai augsto lidojumu, bet te – lidojošais puisēns Pīters Pens.

Uzminējāt!

Pīters Pens negrib pieaugt, bet karš piespiež pieaugt, dažus – arī novecot.

Jūs zināt visas atbildes uz visiem jautājumiem. Vienkārši jautājiet, un es visu apstiprināšu. Vai arī atspēkošu. Pagaidām divas pareizas atbildes. (Smejas.)

Tomēr: vai jums bija arī ideja Nacionālajam teātrim izvēlēties kādu vietējo autoru? 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!