Foto: Latvijas Pasts
Šogad, līdz ar Vispārējo latviešu Dziesmu svētku 150. jubileju, aprit arī 30 gadu Latvijas Pasta pirmajai šiem svētkiem veltītajai pastmarkai, kas izdota 1993. gada 3. jūlijā.

Kā "Delfi" vēsta Latvijas Pasta pārstāvji, pirmās "Dziesmu svētku" sērijas pastmarkas tika izdotas 1993. gadā. Tām bija vislielākā sērijas ietvaros izdoto pastmarku tirāža – četri miljoni eksemplāru. Kā norāda Latvijas Pasta speciālisti, tas saistīts ar pastmarku plašo izmantojumu 90. gados, kad vēl nebija attīstījušās digitālās tehnoloģijas un tradicionālo sūtījumu pieprasījums bija daudz augstāks. Tāpat pieprasījumu nodrošināja arī kolekcionāru un citu sabiedrības pārstāvju lielā interese par pirmajiem Dziesmu un deju svētkiem kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas un ar tiem saistītajiem filatēlijas izdevumiem.

Foto: Latvijas Pasts

Nākamajos – 1998.gada Dziesmu svētkos – izdoto pastmarku tirāža bija 0,5 miljoni eksemplāru.

2013. gadā izdotajā Dziesmu svētku pastmarku blokā bija iestrādāts kods, kuru nolasot īpašajā Dziesmu svētku lietotnē bija iespējams noklausīties Latvijas Pasta kora iedziedāto dziesmu.

Savukārt 2018. gada Dziesmu svētku pastmarkas tika izdotas Latvijas Republikas simtgades noskaņās.

Savukārt 2023. gada Dziesmu un deju svētkos, Vispārējo latviešu dziesmu svētku jubilejas gadā, plānots izdot pastmarku bloku ar divām pastmarkām. To kopējā tirāža sasniegs 54 000 eksemplāru.

30 gadu laikā Dziesmu svētkiem Latvijas Pasts būs veltījis pastmarkas ar kopējo tirāžu aptuveni piecu miljoni eksemplāru.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!