Foto: Kadrs no filmas, EPA/AFP/Scanpix/LETA

No 14. līdz 25. maijam Francijas Rivjērā norisināsies viens no gada visprestižākajiem kino pasākumiem – Kannu kinofestivāls. Šogad no Latvijas festivāla programmās atrodamas divas filmas. Viena no tām ir brāļu Ābeļu pasaka pieaugušajiem – animācijas filma "Dieva suns" par vilkačiem, kas jau izpelnījusies uzmanību, ka galveno vilkati filmā iemiesos ekspolitiķis un bijušais Latvijas Bankas vadītājs Einars Repše. Otra ir jau starptautisku atzinību guvušā režisora Ginta Zilbaloža jaunākās darbs – animācijas filma "Straume", kas iekļauta svarīgajā "Un Certain Regard" programmā. Savukārt galvenajā Kannu kinofestivāla konkursa programmā atrodama filma, kas teju pilnībā uzņemta Latvijā – Kirila Serebreņņikova "Ļimonovs: Balāde".

Šogad Latvija pārstāvētā divās no Kannu kinofestivāla programmām. Kā vēstīts iepriekš, uz Franciju šogad dosies brāļi Lauris un Raitis Ābeles ar savu jaunāko darbu – eksperimentālo animācijas filmu "Dieva suns". Kinofestivālā tā startē programmā "Fantastic 7". Filma vēsta par vēsturisku notikumu - 16. gadsimtā Vidzemē notikušu vilkaču prāvu.

Filmas "Dieva suns" sižets sakņojas zināmākajā vilkaču prāvā Ziemeļeiropā "Vilkača Tīsa lietā". Tajā tiesas laikā baznīcā kāds 82 gadus vecs vīrs drosmīgi sevi pasludināja par vilkaci jeb Dieva suni, stāstot par savām cīņām pret raganām un burvjiem elles dziļumos. Galvenajā lomā iemiesosies ekspolitiķis Einars Repše, bet citas lomas atveidos Regnārs Vaivars, Kristians Kareļins un citi.

Programmā "Fantastic 7" filmu veidotājiem ir iespēja parādīt savus nupat tapušos darbus industrijas pārstāvjiem - kino izplatītājiem un producentiem, - veidojot jaunas sadarbības. Starptautiskais tirgus veicina plašākas auditorijas interesi - "Fantastic 7" apmeklē arī pasaules nozīmīgāko žanru kinofestivālu programmu veidotāji un kino izrādītāji, kas meklē spilgtas un interesantas žanru filmas.

Būtisks un Latvijas kino videi nozīmīgs sasniegums ir Ginta Zilbaloža filmas "Straume" iekļaušana programmā "Un Certain Regard" ("Īpašais skatiens"). Tā ir pirmā Latvijas pilnmetrāžas animācijas filma, kas iekļauta Kannu festivāla konkursā un otrā Latvijas filma, kas vispār nonākusi šajā programmā (Iepriekšējā bija Lailas Pakalniņas 1998. gada spēlfilma "Kurpe").

"Un Certain Regard" ir Kannu kinofestivāla oficiālā konkursa otra svarīgākā programma, kurā ik gadu tiek demonstrētas aptuveni 20 filmas no visas pasaules ar neparastu, oriģinālu māksliniecisko redzējumu.

Konkursa "Un Certain Regard" žūriju šogad vadīs pazīstamais kanādiešu režisors Ksavjē Dolans.

Zilbaloža filmas "Straume" darbība norisinās krāšņā un cilvēku pamestā, pārplūdušā pasaulē. Filmas centrālais varonis ir ļoti patstāvīgs un neatkarīgs Kaķis, kurš pieradis visu dzīvē darīt viens pats, – patiesību sakot, viņam citi dzīvnieki tā īsti nepatīk. Kaķim, kurš ļoti baidās no ūdens, lielu plūdu dēļ nākas pamest mājas un tomēr atrast kopīgu valodu ar citiem dzīvniekiem, rodot patvērumu nelielā laivā.

Filma, kurā piedalījās "puse" Rīgas – darbs par pretrunīgi vērtēto nacionālboļševiku Ļimonovu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!