Foto: Publicitātes foto

Pēdējo gadu lielākajam igauņu kinoprojektam – kara drāmai "1944" tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība. Pirmdien kinoteātrī "Splendid Palace" notiks filmas pirmizrāde. Ievadvārdus teiks režisors Elmo Niganens un scenārists Leo Kunnass. Sarīkojumā piedalīsies Latvijas armijas pārstāvji, apsveikuma runu teiks Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Eiki Nestors. Jau no 5. maija visi interesenti varēs noskatīties filmu "Kino Citadele".

Producents Kristians Taska stāsta, ka uzņemšanas grupa ar lielu atbildības sajūtu sākusi darbu pie filmas "1944".  Saistījušas ne vien sabiedrības gaidas un preses interese; lai veidotu filmu par karu, vajadzīgas īpašas zināšanas. Filmas "1944" inscenēšanai igauņu kinematogrāfisti lūguši palīgā kaimiņus, kuriem šajā jomā jau ir pieredze. Kara filmās ļoti nozīmīgajā montāžā un skaņas efektu radīšanā piedalījušies somu producenti. 

Filma "1944"  veidota divus gadus, un tās autori var lepoties ar reālistiskām kauju ainām, gandrīz visas  uzņemtas Igaunijas kara poligonā. Producents Taska stāsta, ka  uzspridzinātas vairākas tonnas munīcijas. Filmēšanas laikā drebējusi zeme, uzņemšanas grupa strādājusi aiz īpašām aizsargstikla barjerām.  

Otrā pasaules kara kaujas Austrumu frontē  nav iedomājamas bez Sarkanās armijas tankiem Т-34 . Sagādāt filmēšanai šīs senās mašīnas bija viens no grūtākajiem producentu uzdevumiem. Tankus nācies aizņemties no Somijas, Čehijas un pat Anglijas. Filmas vajadzībām atjaunots vienīgais Igaunijas tanks Т-34. Filmēšanā izmantoti Otrā pasaules kara laika muzeja eksponāti.

"Mums patiešām ir izdevies  radīt lielu notikumu igauņu kino vēsturē, cilvēki vēl joprojām iet uz kinoteātriem," saka viens no filmas uzņemšanas grupas dalībniekiem; Igaunijā to noskatījušies jau 114 tūkstoši. "Cilvēki gadiem gaidījuši šo stāstu. Mēs to rādām no tāda skatpunkta, ka igauņu karavīri bija abās barikāžu pusēs, bija spiesti karot  cits pret citu; tieši tāpēc mūsu darbs ir apbrīnojams. Ļoti līdzīga vēsturiskā situācija bija arī  pārējās Baltijas valstīs," teicis "1944" producents Taska. Viņš ir pārliecināts - Latvijas un Lietuvas skatītājiem filma būs tikpat aktuāla kā igauņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!