Šā gada 15. novembrī Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" ceremonijā apbalvotas gada labākās filmas, režisori un aktieri. Balvu galvenajā kategorijā "Labākā pilmetrāžas spēlfilma" saņēmusi kinolente "Dvēseļu putenis". Tās režisors Dzintars Dreibergs ticis pie balvas kategorijā "Labākā spēlfilmas režija".

Nacionālais kases grāvējs, kas tapis pēc Aleksandra Grīna tāda paša nosaukuma romāna motīviem, saņēmis balvas arī kategorijās "Labākā montāžas režija" - Gatis Belogrudovs, "Labākais grima mākslinieks" - Dzintra Bijubena, "Labākais operatora darbs spēlfilmā" – Valdis Celmiņš. Žūrija novērtējusi arī latviešu izcelsmes amerikāņu komponistes Lolitas Ritmanis darbu, apbalvojot viņu par filmas "Dvēseļu putenis" mūziku. Filma saņēmusi arī vairākas specbalvas - kā skatītākā filma kinoteātrī "Splendid Palace", LMT īpašo balvu un skatītāju simpātijas godalgu.

Ar vairākām balvām novērtēta arī Viestura Kairiša filma "Pilsēta pie upes". Kairišs saņēmis "Lielo Kristapu" kā scenārija autors. Kategorijā "Labākais aktierdarbs galvenajā lomā" balvu saņēmis Dāvis Suharevskis par daiļkrāsotāja Anša tēla atveidojumu. Ar "Lielo Kristapu" novērtēts čehu aktrises Brigitas Cmuntovas darbs, viņa par ebreju meitenes Ziseles lomu saņēmusi balvu kategorijā "Labākais aktierdarbs otrā plāna lomā". "Pilsēta pie upes" saņēmusi balvu arī par labāko skaņu režiju – Ludvīks Bohadlo un Roberts Slezaks.

Balvu kā "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma" saņēmusi režisora Ivara Zviedra filma "Valkātājs". Filma saņēmusi arī balvu par labāko operatora darbu dokumentālajā filmā. Savukārt par labāko īsmetrāžas dokumentālo filmu balvu saņēmusi Laila Pakalniņa par kinolenti "Pirmais tilts".

Balva par labāko dokumentālās filmas režiju tikusi Lienei Lindei un Armandam Začam par nule pirmizradi piedzīvojušo filmu "Klātbūtne", kas atklāj četru sieviešu domas un pārdzīvojumus grūtniecības laikā.

Balvu kategorijā "Labākā animācijas filma" saņēmusi Ilze Burkovska-Jakobsena par filmu "Mans mīļākais karš" par bērnības pieredzi Padomju savienībā. Ilze Burkovska-Jakobsena saņēmusi "Lielo Kristapu" arī par labāko animācijas režiju. Atgādinām, ka filma novērtēta arī starptautiski – prestižākajā animācijas filmu festivālā Ansī, Francijā.

Balvu kā labākais debitants saņēma Reinis Kalviņš par krimināldrāmu "Maiņa", kas vēsta par vienu nakti kāda taksometra vadītāja dzīvē.

"Lielo Kristapu" par labāko animācijas filmas režiju balvu saņēmusi Ilze Burkovska-Jakobsena par filmu "Mans mīļākais karš". Savukārt par labāko animācijas mākslinieka darbu balva tikusi Kārlim Vītolam par darbu filmā "Gulbju jaunava".

Tradicionālo lukturi, ko pasniedz labākajai studentu filmai, šogad žūrija lēmusi piešķirt režisorei Alisei Zariņai par filmu "Divas strīpiņas".

Balvu par labākajiem kostīmiem saņēmusi Keita par darbu pie filmas "Ko zina Klusā Gerda". Tāpat ar "Lielo Kristapu" novērtēts šīs filmas mākslinieks Jurģis Krāsons.

Ar "Lielo Kristapu" par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā tika godināts kinooperators, pedagogs, Latvijas Kultūras akadēmijas goda profesors Kalvis Zalcmanis.

Jau ziņots, ka valstī izsludinātā ārkārtējā stāvokļa dēļ "Lielā Kristapa" ceremonija notika atšķirīgi no iepriekšējiem gadiem, balvas pasniedzot un laureātus godinot attālināti īpašā TV raidījumā. Ceremoniju vadīja aktrise Inga Alsiņa-Lasmane un aktieris Āris Matesovičs.

Šogad Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps" tika pasniegta jau 32. reizi. Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo kino centru un LR Kultūras ministriju.

Labākā pilnmetrāžas spēlfilma
"Dvēseļu putenis" – "Kultfilma", producenti Inga Praņevska, Dzintars Dreibergs

Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma
"Valkātājs" – "Dokumentālists", producenti Ivars Zviedris, Marta Bite

Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma

"Pirmais tilts" – "Kompānija Hargla", producente Laila Pakalniņa

Labākā animācijas filma
"Mans mīļākais karš" – "Bivrost Film, Ego Media", producenti Trond Jacobsen, Guntis Trekteris

Labākā spēlfilmas režija
Dzintars Dreibergs ("Dvēseļu putenis")

Labākais operatora darbs spēlfilmā
Valdis Celmiņš ("Dvēseļu putenis")

Labākais aktierdarbs galvenajā lomā
Dāvis Suharevskis ("Pilsēta pie upes")

Labākais aktierdarbs otrā plāna lomā
Brigita Cmuntova "Pilsēta pie upes"

Labākā debijas filma
"Maiņa" – režisors Reinis Kalviņš, "Mistrus Media", producents Gints Grūbe, kopprod. "Picture House"

Labākais operatora darbs dokumentālajā filmā

Haralds Ozols, Ivars Zviedris ("Valkātājs")

Labākā dokumentālās filmas režija
Liene Linde, Armands Začs ("Klātbūtne")

Labākais animācijas mākslinieka darbs
Kārlis Vītols ("Gulbju jaunava")

Labākā animācijas filmas režija
Ilze Burkovska-Jakobsena ("Mans mīļākais karš")

Labākā studentu filma
"Divas strīpiņas" – režisore Alise Zariņa, Latvijas Kultūras akadēmija

Labākā skaņu režija
Ludvīks Bohadlo / Ludvík K. Bohadlo, Roberts Slezaks / Robert Slezák ("Pilsēta pie upes")

Labākā montāžas režija
Gatis Belogrudovs ("Dvēseļu putenis")

Labākais scenārijs
Viesturs Kairišs ("Pilsēta pie upes")

Labākā mūzika
Lolita Ritmanis ("Dvēseļu putenis")

Labākais grima mākslinieka darbs
Dzintra Bijubena ("Dvēseļu putenis")

Labākais kostīmu mākslinieka darbs
Keita ("Ko zina Klusā Gerda")

Labākais mākslinieka darbs
Jurģis Krāsons ("Ko zina Klusā Gerda")

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!