Foto: Kadrs no filmas
10. martā (Latvijā tas būs agrs 11. marta rīts) uzzināsim, kurā filma uzvarējusi šī gada "Oskaru" skrējienā. Lai gan uzmanības fokusā allaž ir tieši kinolentes, ne mazāk svarīgas ir arī aktiermeistarības kategorijas, kur allaž atrodami ne tikai balvām un nominācijām jau apbērtu filmu galveno lomu atveidotāji, bet arī ārpus "Labākās filmas" kategorijas palikušu darbu varoņi. Ir tādi, kas nominācijas krāj kā spožus ordeņus, un ir arī tādi, kam gods tikt labāko pieciniekā ceļā uz balvu gadās pirmo reizi. Gaidot "Oskara" balvas ceremoniju, ielūkosimies, kuri ekrāna meistari šogad novērtēti ar nomināciju kategorijā "Labākais aktieris".

Bredlijs Kūpers filmā "Maestro"

Šogad pie "Oskara" nominācijas par komponista un diriģenta Leonarda Bernsteina lomu filmā "Maestro" ticis aktieris, režisors, scenārija autors un producents vienā personā – Bredlijs Kūpers (Bradley Cooper). Ar iekļūšanu fināla pieciniekā novērtēta viņa aktiermeistarība un scenārista darbs, režisoru kategorijās Kūpera vārds nav atrodams. Toties biogrāfiskā filma "Maestro" pretendē uz "Oskaru" galvenajā kategorijā "Labākā filma".

Kūpers filmā redzams gan kā Bernsteins jaunībā, gan kā 70 gadus vecs vīrs, izdzīvojot savstarpēji atbalstošās un vienlaikus sarežģītās attiecības ar sievu, aktrisi Felišu Montelegru, sākot no abu satikšanās mirkļa 40. gadu sākumā. Tiesa, filma nav saņēmusi viennozīmīgi slavinošas atsauksmes. Kritika gan lielākoties attiecas uz scenārija negludumiem, izlaistiem būtiskiem biogrāfiskiem faktiem un veidu, kā atainota Montelegra. Arī paša Kūpera radītais Bernsteins izpelnījās kritiku vēl filmas tapšanas, jo aktieris – pats nebūdams ebrejs – izmantoja grimu un palielināja degunu, lai radītu ebrejiem tipiskus sejas vaibstus, tā iezīmējot stereotipus par šo tautību. Tiesa, atbalstu Kūperam pauda Bernsteina bērni, tādējādi noklusinot skandālu.

Neskatoties uz kritiku, filmu apskatnieki atzīst – Kūpers kā aktieris paveicis iespaidīgu darbu.
"Ikviens, kurš redzējis filmu, nestrīdēsies, ka Kūpers radījis sirsnīgu komponista portretu. Viņš ir nepiespiesti šarmants, spēlējot Bernsteinu kā sabiedrisku un citu mīlētu personību, kura seju rotā mūžīgs smaids," raksta "The Independent".

Jāatgādina, ka Kūpers "Oskara" balvai dažādās kategorijās bijis nominēts vairākkārt, taču tieši "Labākā aktiera" kategorijā viņš uz balvu pretendē jau ceturto reizi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!