Foto: Publicitātes foto

No 7. jūnija līdz 25. augustam mākslas centrā "Zuzeum" būs skatāma izstāde "Grota tālu no jūras", kura apvienos vairākus dažādos laikos tapušus tekstgrupas "Orbīta" darbus – precīzāk, jaunas, īpaši izstādei radītas jau iepriekš īstenotu ideju un objektu versijas. Šo darbu radīšanas impulss bija autoru interese par teksta dabu un teksta pastāvēšanas formām, vēsta mākslinieki.

"Grota tālu no jūras" aicinās doties meditatīvā pastaigā, dreifēt starp mirgojošām atklāsmēm un noskaņoties uz prom slīdošu, bet sajūtamu vilni. Pārstāvētajās instalācijās sadzīviski un ikdienišķi priekšmeti izmantoti tiem neierastas funkcijas veikšanai – poētiskā vēstījuma nodošanai. Ekspozīcijā iesaistīti arī saules gaisma un gaisa pūsma.

Izstādē būs aplūkojama instalācija "Divi soneti no Laputas", ko "Orbīta" veidojusi Venēcijas laikmetīgās mākslas biennāles Venēcijas satelītizstādei "Ornamentālisms. Latvijas laikmetīgā māksla". Šī būs pirmā reize, kad instalācija tiks eksponēta Latvijā. Tāpat ekspozīcijā iekļauti darbi "Radiosiena" (2012/2024), "Mirgojošais atklāsmes kristāls" (2015/2024), "Logos" (2022/2024).

Foto: Publicitātes foto. Instalācija "Divi soneti no Laputas", ko "Orbīta" veidojusi Venēcijas laikmetīgās mākslas biennāles Venēcijas satelītizstādei “Ornamentālisms. Latvijas laikmetīgā māksla”

"Orbīta" ir dzejnieku un multimediju mākslinieku apvienība no Latvijas. Tās dalībnieki ir Semjons Haņins, Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs un Sergejs Timofejevs. Projekts dibināts 1999. gadā. Savā darbībā "Orbīta" balstās teksta, skaņas un attēla sintēzē un mijiedarbībā. Lai arī teksta klātesamība nav obligāts nosacījums, nereti par darbu radīšanas impulsu kalpo pašu autoru dzejas teksti.

Sākotnēji projekta dalībniekus vienoja ideja par kopīgu izdevumu. Iecere tika īstenota vairāku "Orbītas" izdoto almanahu un daudzu bilingvālu dzejas krājumu veidolā. Paralēli notika eksperimenti ar dažādiem formātiem: ar performatīvo formātu (uzstāšanās kopā ar mūziķiem un "dzejas performances" idejas izkristalizēšanās), skaņu mākslu (vairāki audiodiski, skaņu mākslas instalācijas), kā arī ar teksta un kustīga attēla apvienošanu (videodzeja). Vēlāk "Orbīta" savu darbības lauku paplašināja, pievēršoties arī mākslas objektu un instalāciju veidošanai.

Izstāde "Grota tālu no jūras" notiek "Orbītas" pastāvēšanas 25. jubilejas gadā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!