Foto: Publicitātes foto

No 7. jūnija līdz 25. augustam mākslas centra "Zuzeum" Lielajā izstāžu zālē būs skatāma izstāde "Straight, No Chaser", kuru izstrādājusi pētnieciskā grupa "La Méditerranée" no Parīzes. Izstādē latviešu vecmeistaru darbi veidos dialogu ar starptautisku laikmetīgo mākslu, 16. gs ikonām un īpaši šai izstādei radītiem arhitektūras elementiem, kuri sakņojas latviešu kultūrā un tradīcijās.

Kā "Delfi" informē "Zuzeum", izstādē būs redzami darbi no Zuzānu kolekcijas, ārzemju galerijām un Latvijas muzejiem. Starp tiem ekspozīcijā iekļautajiem darbu autoriem būs tādi latviešu vecmeistari kā Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls un Johans Valters. Būs apskatāma arī daļa no nozīmīgas Visvalža Ziediņa memoriālās kolekcijas, Latvijas laikmetīgas mākslas pārstāvji Andris Grinbergs, Laimonis Stīpnieks, Rudīte Dreimane un tādi starptautiski zināmi mūsdienu mākslinieki kā Alicja Kvade, Tomass Hiršhorns un Deivids Altmejds.

Sekojot mākslas centra "Zuzeum" uzaicinājumam, pētnieciskā grupa "La Méditerranée" no Parīzes radījusi izstādi un izstrādājusi arhitektūras, "Pietauvošanās signālmastu" un "Cepelīnu", kuri sakņojas Rīgas vēsturē un atbalsojas unikālajā Zuzānu kolekcijas raksturā. "Pietauvošanās signālmasts" tapis iedvesmojoties no puzura formām un atgādina "Cepelīna" pietauvošanās signālmastu. Tā ideja radusies iepazīstot Rīgas Centrāltirgus ēkas, kas ir būvētas izmantojot daļas no cepelīnu angāriem. Šeit izveidotie divi darbi papildinās plašāku kolekciju, kuru grupa "La Méditerranée" gadu gaitā iecerējusi un realizējusi savās izstādēs. Agrāko darbu maketi arī būs skatāmi izstādē. "La Méditerranée" dalībnieki vēlas nākotnē apkopot savu arhitektūru kolekciju, sagaidot, ka tā kļūs par ciematu, kurā būtu iespējams mitināties nelielai cilvēku grupai.

"La Méditerranée" ir uz izstāžu praksi orientēta pētnieciskā grupa, kuru 2020. gadā dibinājuši Uliss Geslers, Mateo Revillo un Edgars Sarins. Jau desmit gadu katrs no viņiem attīsta ekosistēmas izstāžu procesu ietvaros. "La Méditerranée" uzskata izstādi par aktīvu sistēmu, tiecoties pāriet no klasiska uz eksperimentālu un dinamisku prezentācijas modeli. Lai aprakstītu šo procesu, "La Méditerranée" izmanto analoģiju ar džeza ansambli, jo mākslinieki savā studijas praksē līdzinās vientuļiem saksofonistiem, kuri vingrina skaņkārtas, bet vienlaikus ar savu darbu iekļaujas ansambļa improvizācijā.

Nosaukums "Straight, No Chaser" izstādei aizgūts no slavenā amerikāņu džeza mūziķa Teloniusa Monka 1967. gada skaņdarba.

Grupas "La Méditerranée" pirmais pētniecības cikls ilga trīsarpus mēnešus un rezultējās secīgās izstādēs – "Programme Spécial" un "Grand Final". Izstādes centrā tapa pirmā arhitektūra, analogs pirmajai cilvēku apmetnei. Vēlāk citas, vietējās ainavas un vēsturiskā konteksta iedvesmotas arhitektūras, papildina ciemata funkcijas un palielina tā izmēru. Modulāras un reproducējamas, tās ceļamas no jauna, apdzīvojamas un attīstāmas, sekojot sabrukuma un rekonstrukcijas cikliem. Līdzīgi kā kuģis Argo, visas detaļas tiek nomainītas, bet nosaukums saglabājas.

Katrs no šiem arhitektūras elementiem kalpo par atbalsta punktu izstāžu radīšanā. To izstrāde un ietekme uz izstādes procesu veido pētniecības formālo un teorētisko kodolu.

Pētot heiristikas pielietojumu mākslas izstādēs, "La Méditerranée" attīsta unikālus izstāžu modeļus kā rīcības un jaunatklāsmes zonas, norāda "Zuzeum" pārstāvji.

Izstādē iekļauti deponējumi no šādiem muzejiem, galerijām un privātkolekcijām: Latvijas Arhitektūras muzejs, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, galerija "Lo Brutto Stahl" (Parīze), galerija "Gallery Artbeat" (Tbilisi), galerija "Derouillon" (Parīze), "La Méditerranée" – Edgara Sarina un Mateo Revillo privātā kolekcija.

Izstādē pārstāvētie mākslinieki: Matilde Albuī, Deivids Altmejds, Jānis Avotiņš, Valdis Āboliņš, Anda Ārgale, Māris Ārgalis, Natālija Bola, Valdis Celms, Vija Celmiņš, Rudīte Dreimane, Andris Grinbergs, Tomass Hiršorns, Miriama Kāna, Saņa Kantarovskis, On Kavara, Nika Kutateladze, Alicja Kvade, Inga Meldere, Miervaldis Polis, Vilhelms Purvītis, Mateo Revillo, Janis Rozentāls, Edgar Sarin, Uga Skulme, Laimonis Stīpnieks, Nastaran Šahbazi, Johans Valters, Manon Vertenbrok, Visvaldis Ziediņš

Šīs izstādes laikā izstāžu zālē darbosies mākslas mediatori, ar kuriem varēs apspriest un diskutēt par izstādītajiem mākslas darbiem. Projekta publiskās programmas ietvaros norisināsies ekskursijas ar izstādes māksliniekiem, radošās darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, ar kurām varēs iepazīties mākslas centra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!