Foto: AP/Scanpix
Kā izrādās mākslinieču-sieviešu darbi izpelnījušies nesalīdzināmi mazāku atzinību no mākslas kolekcionāru un pasaules lielāko galeriju puses, nekā vīriešu šedevri, liecina portāla "Forbes" dati.

Kamēr vīriešu darinātas gleznas un skulptūras visai bieži tiek novērtētas par vairākiem desmitiem miljonu ASV dolāru, tikai retās gleznotājas vai skulptores darbu vērtība pārsniedz miljonu.

Jau ziņots, ka oktobra pirmajā pusē mākslas pasauli pāršalca ziņas, ka par Frensisa Bēkona gleznu "Lusjēna Freida trīs studijas" izsolē Ņujorkā samaksāti 142,4 miljoni ASV dolāru (74,8 miljoni latu), kas ir visu laiku lielākā par mākslas darbu samaksātā naudas summa. Otra dārgākā glezna savukārt ir pasaulslavenais Edvarda Munka "Kliedziens", par kuru 2012. gadā samaksāti 119,9 miljoni ASV dolāru (62,4 miljoni latu).

Tikmēr visu laiku vērtīgākais mākslinieces-sievietes darbs ir "vien" 10,9 miljonus ASV dolāru (5,7 miljonus latu) vērts. Portāls "Delfi" iepazīstina ar desmit dārgākajiem mākslas darbiem, kurus darinājušas piecas sievietes.

Natālijas Gončarovas 'Ziedošie koki'


Publicitātes attēli
  • Cena - 3,96 miljoni ASV dolāru
  • Tapšanas gads - 1912.
Kritiķi uzskata, ka šajā krievu avangarda spilgtākās pārstāves darbā jūtama spēcīga 19. gadsimta franču tradīciju ietekme.

Tamāras de Lempickas 'Guļošā'


Publicitātes attēli

  • Cena - 6,6 miljoni ASV dolāru
  • Tapšanas gads - 1930.
De Lempickas darbos izteikti dominē cilvēku portreti, tostarp akti. Viņas darbos gandrīz vienmēr redzamas spēcīgas un skaistas sievietes, kuras ģērbtas (ja vispār ir apģērbtas) dārgās drānās un atrodas ekskluzīvos interjeros.

Keidijas Nolandes 'Oozewald'


Publicitātes attēli

  • Cena - 6,6 miljoni ASV dolāru
  • Tapšanas gads - 1989.

Amerikāņu multimākslinieces skulptūras un instalācijas galvenokārt tapušas astoņdesmitajos gados, bet tieši pēdējā desmitgadē to vērtība aug galvu reibinošā ātrumā. Astotajā dārgākajā sievietes radītajā mākslas darbā attēlots ASV prezidenta Džona Ficdžeralda Kenedija slepkava Lī Hārvijs Osvalds.

Džoanas Mičelas 'Salut Sally'


Publicitātes attēli
  • Cena - 7 miljoni ASV dolāru
  • Tapšanas gads - 1970.
Mākslinieces vecākajai māsai Sallijai veltītā glezna lieliski parāda pašas autores sajūtas tās tapšanas laikā. Tā gleznota gaišā un priecīgā viņas dzīves periodā, kurā Mičela pārcēlās uz lauku mājām un pievērsās galvenokārt dabas ainavu un puķu gleznošanai.

Tamāras de Lempickas 'Sapnis'


Publicitātes attēli
  • Cena - 8,5 miljoni ASV dolāru
  • Tapšanas gads - 1927.
Polijā dzimušās un labu laiku Krievijā dzīvojušās amerikāņu mākslinieces darbi ir spilgts
art deko
stila piemērs. Viņa savu vārdu pasaules mākslas vidē pieteica pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados, kad tika pieskaitīta pie tā saucamā "džeza laikmeta" pārstāvjiem.

Džoanas Mičelas zilais laukums


Publicitātes attēli
  • Cena - 9,3 miljoni ASV dolāru
  • Tapšanas gads - 1959.
Darbs, kuram nav dots nosaukums, ir viens no pirmajiem mākslinieces mēģinājumiem ielekt abstraktajā ekspresionismā.

Berlīnē bāzētā mākslas darbu tirdzniecības uzņēmuma "Artnet.com" dati liecina, ka lai gan viņa nav pašu dārgāko darbu autore, Mičela ir visu laiku ienesīgākā autore, jo viņas darbi no 1985. līdz 2013. gadam kopumā pārdoti par 646 miljoniem ASV dolāru.

Natālijas Gončarovas 'Ābolu vākšana'


Foto: Publicitātes attēli
  • Cena - 9,8 miljoni ASV dolāru
  • Tapšanas gads - 1909.
Šī glezna vēl tikai 2006. gadā ieņēma mākslinieču-sieviešu dārgāko darbu topa virsotni, kā arī kļuva par visu laiku dārgāko krievu mākslinieku darbu. Lai gan glezna šo statusu nu jau ir zaudējusi, tās pircējs nav zināms līdz pat šim brīdim.

Natālijas Gončarovas 'Spāniete'

Publicitātes attēli
  • Cena - 10,7 miljoni ASV dolāru
  • Tapšanas gads - 1916.

Pirmā pasaules kara laikā māksliniece pameta Krieviju un devās uz Parīzi, kur labu laiku strādāja teātrī. Darbs, kurā ar abstrakcijas paņēmieniem izteikta  spāņu dejotājas enerģija, aizsāka jaunu mākslas novirzienu, kurš vēlāk tika nodēvēts par teatrālo konstruktīvismu.

Luīzes Buržuā 'Zirneklis'


Foto: AP/Scanpix
  • Zirnekļu sērija tapusi pagājušā gadsimta 90. gados, konkrētā darba tapšanas laiks gan nav zināms.
Pasaulē otrais dārgākais sievietes radītais mākslas darbs ir aptuveni septiņus metrus augsts bronzas zirneklis. Māksliniece savā garajā mūžā (viņa sasniedza 98 gadu vecumu) izmēģināja roku gan kubismā, gan futūrismā un sirreālismā, gan konstruktīvismā un abstrakcionismā, tomēr viņas slavenākie darbi ir tieši mūža nogalē radītie zirnekļi.

Turklāt iemesls šādu figūru radīšanai ir visai īpatnējs - tie simbolizē viņas pašas māti. "Māte bija gudra, pacietīga, tīrīga, jūtīga un visu redzoša gluži kā zirneklis," reiz teikusi pati Buržuā.

Natālijas Gončarovas 'Ziedi'

Publicitātes attēli
  • Cena - 10,9 miljoni ASV dolāru
  • Tapšanas gads - 1916.

Pasaulē dārgākais darbs ir krievu mākslinieces Natālijas Gončarovas 1912. gadā tapusī glezna 'Ziedi'. Tajā redzams, ka māksliniece izmanto Eiropas tā laika aktuālākās tendences, sekojot Matisa un Pikaso daiļradei un radot pati savu mākslas novirzienu - lučismu jeb raijonismu. Šis mākslas stils izceļ jaunu domu, ka cilvēka vizuālo uztveri veido krāsaini gaismas stari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!