Foto: Reuters/Scanpix

Pazīstamais ielu mākslinieks Benksijs šonedēļ sagādājis īpašu pārsteigumu kādai Lielbritānijas sākumskolai, kura nesen nodēvējusi vienu no skolas ēkām noslēpumainā gleznotāja vārdā.

Ārzemju izdevums "The Guardian" vēsta, ka 6. jūnijā Bristolē esošajā Bridžfārmas sākumskolā uzradies grafiti un kāda vēstule, kurā skolas audzēkņi aicināti zīmējumu papildināt.

Gleznojums, kurā attēlota pavirši zīmēta skolniece, kas ar kociņu dzen reālistiskām liesmām degošu automašīnas riepu, uz vienas no skolas sienām parādījusies nakts laikā. Līdz ar to pie skolas pārziņa noslēpumaini uzradusies zīmīte. Bridžfārmas sākumskola atrodas Bristolē – pilsētā, kurā sākās leģendārā ielu mākslinieka karjera.

Neierasti Benksijam – šim grafiti ir pievienots paraksts, taču, ņemot vērā milzīgo Benksija atdarinātāju pulku, arī tas diemžēl nav darba autentiskuma pierādījums. Sienas gleznojuma īstumu apstiprinājusi "Pest Control" – Benksija aģenti, raksta "The Guardian".

Foto: Reuters/Scanpix

Lieldienās skolēni Benksijam bija rakstījuši vēstuli, atklājot ka balsojuma kārtībā nolemts vienu no skolas ēkām pārdēvēt par godu viņam. Pārējām skolas ēkām arī doti tādu slavenu personu vārdi, kas saistīti ar Bristoli.

Pretēji tam, ko vēlas vietējie, kas Benksija darbus uzskata par dāvanu sabiedrībai, viņa darbus nereti mēdz nolobīt no sienām, lai vestu tos uz izsolēm. Taču skolas direktors Džefs Meisons neplāno grafiti nedz iznīcināt, nedz pārdot, jo uzskata, ka zīmējums "iedvesmo skolēnus".

Viņš gan tomēr neļaus skolēniem rīkoties tā, kā Benksijs novēlējis savā zīmītē, kurā bijis rakstīts: "Mīļā Bridžfārma, paldies par jūsu vēstuli un to, ka nosaucāt manā vārdā ēku. Lūdzu, jums bilde. Ja jums tā netīk, droši papildiniet – esmu pārliecināts, ka skolotāji neiebildīs. Atcerieties – vienmēr ir vieglāk saņemt piedošanu nekā atļauju. Ar mīlestību, Benksijs."

Tieši ar darbiem, kas apskatāmi Bristoles ielās, anonīmais mākslinieks iemantoja slavu, un viņa darbus mūsdienās izsolēs pārdod par milzīgām summām, piemēram, grafiti gleznojums "Kissing Coppers" ("Kruķi, kas skūpstās"), kas sākotnēji atradies Bristolē, 2014. gadā pārdots ASV štatā Maiami par 500 000 dolāriem (aptuveni 440 000 eiro). Vairāki no viņa agrajiem darbiem saglabāti uz Bristoles ēku sienām, paaugstinot attiecīgo nekustamo īpašumu cenas – kā raksta "The Guardian", kāda pussagruvuša kroga vērtība dubultojusies, kad uz tā parādījies Benksija darbs.

Pagājušajā gadā viņš, sadarbojoties ar vairākiem māksliniekiem-anarhistiem, radīja izstādi "Dismaland", kas iekārtota kā parodija par atrakciju parku. Pie Benksija izstādes, kas humoristiski vēsta par paranoju, valsts represijām, imigrāciju un kapitālismu, veidojušās vairāku tūkstošu cilvēku garas rindas. "The Guardian" ziņo, ka šī ikdienā neapdzīvotā instalācija, kuras darbiniekiem bijis likts izskatīties cik vien nožēlojami un īgni iespējams, vietējai ekonomikai nesusi vairākus miljonus mārciņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!