Foto: Publicitātes foto
Šonedēļ, no 14. līdz 20. martam, turpinās Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja organizētais darbnīcu cikls "Līdzdalības darbnīca", kurā Latvijā ievērojamu un atzītu mākslinieku vadībā apmeklētājiem būs iespēja iepazīt dažādas mākslas tehnikas un to pielietojumu aktīvismā un protestos, kā arī kopīgi doties piketēt un iesaistīties citās akcijās pie Ukrainas neatkarības ielas rajonā, starp Krievijas un Ukrainas vēstniecībām.

Kā "Delfi" informē LLMC pārstāvji, darbnīcas notiek katru dienu, darbdienās no pulksten 16 līdz 19 un brīvdienās no 12 līdz 15 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Skolēnu brīvlaikā organizatori īpaši aicina iesaistīties skolēnus un klases, kā arī ģimenes ar bērniem, veicinot pilsoniski atbildīgu un informētu nākotnes sabiedrību.

Ieplānotās darbnīcas:

15. martā ukraiņu māksliniecei Marijai Primačenko veltītā glezniecības darbnīca "Glābt kultūru!" ar Enviju

28. februārī tika nodedzināts Ivankiv Vietējās vēstures muzejs, kurā bojā gāja vērtīgi ukraiņu folkmākslinieces Marijas Primačenko (Maria Prymachenko) krāšņie darbi. Ar uzsaukumu "glābt kultūru!" Līdzdalības darbnīcā tiks iepazīts un iesaistīts Marijas Primačenko mantojums, iedvesmojoties, kopējot un iesaistot ukraiņu kultūru.

17. martā lielformāta protesti ar gleznotāju un performanču mākslinieci Andu Lāci. Māksliniece savā darbnīcā aicinās veidot vienotu protestu – kolektīvu sajūtu izlādēšanu. Uz liela formāta loksnēm tiks gleznots kolektīvs vēstījums, kas reizē būs arī iespēja noformulēt un izteikt savas sajūtas, izmantojot krāsas, otas, un citus materiālus.

16.martā skaņas darbnīca ar multimediju mākslinieku Kasparu Groševu. Audiodarbnīcas dalībniekiem būs iespēja veidot vienotu skaņu darbu, ierakstot pašu dalībnieku kliedzienus, saucienus un citus izraisītos trokšņus, kā arī kopīgu protestu pie Krievijas vēstniecības, veidojot kopīgu saucienu pēc taisnības, ar ko apskaņot Ukrainas neatkarības ielu.

18. martā kiberkara jautājumu risināšanas darbnīca ar jauno mediju mākslinieci Annu Priedolu.

Jauno mediju māksliniece Anna Priedola vadīs datu darbnīcu "Mēs esam sēklas…", par kuras izejmateriālu kalpos zeme, ūdens, sēklas un informācija, ko saņemam no ziņu portāliem. Darbnīcas ietvaros tiks stādītas saulespuķes un veidotas datu vizualizācijas par karā kritušajiem Ukrainas un Krievijas iedzīvotājiem.

19. martā višivankas rakstu plakātu darbnīca ar Ivaru Drulli. Višivankas raksti (vyshyvanka) ir ukraiņu tradicionālie izšuvumi, kas tiek velkāti kā talismans, lai pasargātu cilvēkus, kas tos nes. Darbnīcā tiks pētīti višivankas raksti un iesaistīti tie plakātu apdarē, veidojot individuālus talismanus un stāstus.

20. martā fotogrāfijas un līdzdalības darbnīca ar fotogrāfi Viku Ekstu. Darbnīcu ciklu noslēgs mākslinieces Vikas Ekstas vadīta darbnīca, kurā ikviens tās apmekētājs varēs fotogrāfes vadībā uzņemt savus fotoportretus - diptihus, kuros atspoguļotas cilvēcīgākās no sajūtām – miers, mīlestība, drosme, kā arī dusmas, izmisums, naids. Māksliniece savā darbnīcā izmantos gan tēlu veidošanas metodes, gan dzīvo skulptūru metodes. Lai paustu atbalstu Ukrainai un izteiktu savas domas un izjūtas mākslas valodā, darbnīcas apmeklētāji varēs izmantot gan ķermeņa valodu, gan sejas izteiksmes.

Līdz šim jau notikušas astoņas "Līdzdalības darbnīcas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!