Foto: LETA

"Es nemiršu" – šādu zīmīgu nosaukumu savai 70 gadu jubilejas personālizstādei savulaik, 2013. gadā, bija licis latviešu mākslinieks Ilmārs Blumbergs (1943–2016). Turpat izstādē bija gleznu triptihs, kas vēstīja to pašu, bet līdzās uzraksts "ticu" bija nosvītrots, pierakstot pārliecinošu "zinu". Šogad, 6. septembrī, Ilmāram Blumbergam būtu apritējis astoņdesmit. Lai gan izcilā mākslinieka un scenogrāfa nav starp mums, viņa radītie darbi turpina dzīvot, apliecinot viņa pārliecību – "es nemiršu".

Pieminot Ilmāru Blumbergu, aicinām atcerēties tos viņa darbus, kas būtu jāzina ikvienam. Saraksts, protams, nav pilnīgs – tas, ko redzēt, saprast un domāt, ir ievērojami vairāk, jo, kā rakstījis publicists un kritiķis Normunds Naumanis: "Cilvēka Blumberga darba spējas ir maniakālas, cita vārda man nav." (Laikraksts "Diena" 2013. gada augustā).

Scenogrāfija Latvijas Nacionālās operas izrādēm "Aīda" un "Burvju flauta"


Ilmārs Blumbergs bija pazīstams arī kā viens no izcilākajiem Latvijas scenogrāfiem. Tā ir viņa specialitāte, ko mākslinieks ieguvis līdz ar Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļas absolvēšanu.

Viena no Ilmāra Blumberga šīs jomas virsotnēm ir starptautiski novērtētā scenogrāfija Latvijas Nacionālas operas (LNO) iestudējumam "Aīda", ko veidojusi režisore Māra Ķimele 1998. gadā un tās atjaunotais uzvedums joprojām ir LNO repertuārā.

Kā starptautiski atzīts darbs jāmin arī Mocarta operas "Burvju flauta" scenogrāfija 2001. gada režisora Viestura Kairiša iestudējumam LNO. Par šīs izrādes scenogrāfiju un kostīmiem Ilmārs Blumbergs saņēmis Prāgas Kvadriennāles 2003 sudraba medaļu.

"Burvju flautas" scenogrāfijas elementi kļuva arī par daļu no Blumberga un Kairiša projekta "Riga Magic Flute 2001", kas pārstāvēja Latviju 49. Venēcijas Mākslas biennālē un bija iekļauti mākslinieka personālizstādē Luksemburgas pils Oranžērijā Parīzē 2002. gadā.

Tāpat noteikti jāpiemin Ilmāra Blumberga scenogrāfija vēl vienam Viestura Kairiša operas iestudējumam – Riharda Vāgnera "Valkīrai" 2007. gadā.

Ilmārs Blumbergs veidojis ap 60 scenogrāfiju dažādiem Latvijas teātru iestudējumiem, no 1969. līdz 1985. gadam bijis Dailes teātra scenogrāfs, daļu no šī laika arī teātra galvenais mākslinieks. Šai posmā radītas izcilas scenogrāfijas daudzām izrādēm, no tām nozīmīgākās – "Brands" (1977), "Jāzeps un viņa brāļi" (1981), "Pilna Māras istabiņa" (1982).

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!