Foto: DELFI

Filma "Golfa straume zem ledus kalna" sestdien saņēma Latvijas Nacionālā kinofestivāla "Lielais Kristaps" (LK) balvu kā labākā spēlfilma.

Filmas režisors Jevgēņiijs Paškēvičs saņēma arī balvu kā labākais režisors. Par labāko aktieri tika atzīts Andris Keišs par darbu filmā "Seržanta Lapiņa atgriešanās", taču šoreiz šajā nominācijā pasniedza vēl vienu balvu, ko piešķīra pērn mūžībā aizgājušajam aktierim Romualdam Ancānam ar filmu "Rūdolfa mantojums". Kā labāko aktrisi apbalvoja Ivetu Poli par filmu Kolka Cool".

"Lielā Kristapa" ceremonijā balvu par mūža ieguldījumu saņēma kinorežisors un scenārists Aivars Freimanis.

Publikas balsojumā, kas visu festivāla laiku norisinājās kinoteātrī "Splendid Palace", uzvarēja Ivara Zviedra filma "Dokumentālists". Tāpat filma saņēma arī portāla "Delfi" speciālbalvu.

Galveno balvu ieguvusī filma "Golfa straume zem ledus kalna" uzņemta krievu valodā pēc franču rakstnieka Anatola Fransa darbu motīviem un tā "ir savdabīga kolāža, ko veido vairāki mīlas stāsti, plaša mītisko tēlu kopa un divi idejiskie līmeņi - acīmredzamais un mītiskais. Filmā redzamas gan pašmāju zvaigznes - Rēzija Kalniņa, Ģirts Ķesteris, Jānis Reinis, Uldis Dumpis, Pēteris Liepiņš, Vigo Roga, Regnārs Vaivars un Olga Šepicka, gan Krievijas zvaigznes Aleksejs Serebjakovs, Ksenija Rappoporta, Daņila Kozlovskijs, Ville Haapasalo, Jurijs Curilo, Jekaterina Vilkova, Anna Azarova, Jeļena Morozova, Tatjana Ļutajeva, kā arī igauņu aktieris Lembits Ulfsaks un lietuviešu aktieri Ļubomiras Laucavičus, Jekaterina Migicko, Vaida Butīte.

Filmas režisors un producents Jevgēņijs Paškēvics darbojas komandā kopā ar Latvijas un Krievijas profesionāļiem - operatoriem Gintu Bērziņu, un Valēriju Martinovu, māksliniekiem Jurģi Krāsonu un Pavelu Parhomenko, kostīmu māksliniecēm Natāliju Zamahinu un Larisu Braunu, skaņu režisoru Anriju Krenbergu. Filmas līdzproducente ir Natālija Ivanova.

Jau ziņots, ka filma "Golfa straume zem ledus kalna" savu oficiālo pirmizrādi piedzīvos šī gada jūnijā, Maskavas kinofestivālā, bet kinoteātros Latvijā tā tiks izrādīta šī gada rudenī.

Lielā Kristapa laureātu pilns saraksts:

Labākā pilmetrāžas spēlfilma - "Golfa straume zem ledus kalna", režisors Jevgeņijs Paškēvičs, producenti Jevgeņijs Paškēvičs un Natālija Ivanova, studijas "Nida filma", "PC Horosho Production".

Labākā īsmetrāžas spēlfilma - "Filma", režisors Ivo Briedis, Māra Ķimele, producente Inese Boka-Grūbe, studija "Mistrus Media".

Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma - "Dokumentālists", režisors Ivars Zviedris, Inese Kļava, producente Aija Bērziņa, studija "VFS Films".

Labākā dokumentālā filma līdz 65 minūtēm - "Kā tev klājas, Rūdolf Ming?", režisors Roberts Rubīns, producente Antra Cilinska, Guna Stahovska, Jura Podnieka studija

Labākā animācijas filma - "Norīt krupi", režisors Jurģis Krāsons, producents Vilnis Kalnaellis, studija Rija.

Labākā debijas filma - "Ursus", režisors Reinis Pētersons.

Labākais scenārists - Ēriks Lanss, "Stacija Latvieši". 1937.

Labākais spēlfilmas režisors - Jevgeņijs Paškēvičs, "Golfa straume zem ledus kalna".

Labākais dokumentālās filmas režisors – Ilona Brūvere, "Versija Vera".

Labākā aktrise galvenajā lomā - Iveta Pole, "Kolka Cool".

Labākais aktieris galvenajā lomā – Andris Keišs, "Seržanta Lapiņa atgriešanās" un Romualds Ancāns, Rūdolfa mantojums.

Labākā aktrise otrā plāna lomā – Venta Vecumniece, "Rūdolfa mantojums".

Labākais aktieris otrā plāna lomā – Aigars Apinis, "Kolka Cool".

Labākais spēlfilmas operators – Gints Bērziņš, "Amaya", "Golfa straume zem ledus kalna".

Labākais mākslinieks – Jurģis Krāsons, Pāvels Parhomenko, "Golfa straume zem ledus kalna".

Labākais mūzikas autors - Ivars Makstnieks, "Pretrunīgā vēsture".

Labākais dokumentālās filmas operators – Elīna Bandēna, "Versija Vera".

Labākais animācijas filmas režisors – Jurģis Krāsons, "Norīt krupi".

Labākais animācijas filmas mākslinieks – Reinis Pētersons, "Kā lupatiņi mazgājas".

Par godu festivāla 25.jubilejas reizei Latvijas kino augstākais apbalvojums šogad ieguvis jaunu veidolu – ierastā bronzas statuete ir pārtapusi par mūsdienīgas formas tēlniecības mākslas darbu ar "Lielā Kristapa" siluetu. Balvas idejas autors ir mākslinieks Mārtiņš Milbrets, bet to bronzā atveidojis tēlnieks Kārlis Alainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!