Foto: Didzis Grodzs

Mākslas galerijā "MuseumLV" un kultūras centrā "Grata JJ" Andreja Pumpura ielā 2, Rīgā kopš aizvadītās nedēļas nogales skatāma izcilā fotogrāfa Jāna Deinata jubilejas izstāde "Jānis Deinats. Laiki. Tik salda". Fotogrāfijas meistara labāko darbu izlase galerijā būs skatāma līdz šī gada 9. jūlijam.

Jānis Deinats fotografē kopš 1989. gada, viņš pazīstams kā ievērojams portretists, kuram līdz šim portretu izstāde tā īsti nav bijusi, raksta izstādes veidotāji.

Jāņa Deinata fotoportreti ir sava laikmeta vizuālā liecība. Izstādē "Laiki. Tik salda" ir redzami vairāk nekā 70 Latvijā pazīstamu cilvēku portreti – tie ir daudziem zināmi ļaudis - politiķi, sportisti, mūziķi, dzejnieki, aktieri.

Foto: Didzis Grodzs

Izstāde mākslas galerijas "MuseumLV" telpās atrodas divos stāvos. Viena no telpām būs veltīta leģendārajai Nacionālā teātra aktrisei Elzai Radziņai. Par šīs ekspozīcijas tapšanu galerijas pārstāvji raksta: "Meklējot savā arhīvā attēlus izstādei, šī gada februārī Jānis Deinats atrada deviņdesmito gadu sākumā izfotografētu filmu, kurai attīstīšanas laikā sabojājās emulsija. No šīs filmas (kura bija ražota rūpnīcā "Svema" Šostkā, Ukrainā) iegūtie attāli bija ārkārtīgi spēcīgs pārsteigums. Vēl spēcīgāku iespaidu radīja fakts, ka Elza Radziņa ir dzimusi 1917. gadā Pirmā Pasaules kara latviešu bēgļu ģimenē Harkivā, Ukrainā."

Atsevišķā telpā ir skatāmi lielformāta attēli - fragmenti no autora foto sērijām "Fotografēju attālināti" un "Fotografēju". Sērijas, kas tapušas Covid-19 pandēmijas laikā, veido liecību par šo laiku un tā psiholoģisko tipoloģiju, vizuāli akcentējot sociālo attiecību "pārrautības" efektu un asi izjūtamo cilvēka mazuma sajūtu jaunās, nezināmās, "lielās" pasaules vidū, vēsta izstādes veidotāji.

Izstāde "Jānis Deinats. Laiki. Tik salda" ir tapusi sadarbībā ar mākslas zinātnieci Diānu Barčevsku un scenogrāfi Annu Heinrihsoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!