Foto: Kjara Fumaja (Chiara Fumai, Itālija). “The Book of Evil Spirits”

Līdz 25. septembrim turpinās laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 8". Īsi pirms festivāla noslēguma, 23. septembrī, plkst. 18.00 K.K. fon Stricka villā itāļu māksliniece Kjāra Fumaja vadīs radošo darbnīcu "Spēka zīmju veidošanas tehnika, bet izstādē aplūkojams viņas darbs "Ļauno garu grāmata", par Kjāru Fumaju raksta mākslas zinātniece Šelda Puķīte.

Nav iespējams runāt par vienu objektīvu pagātnes izklāstu. Vēsturiskā materiāla pārskatīšana var mainīt ne tikai pagātni, bet arī tagadni. Piemēram, zviedru mākslinieces Hilmas af Klintas (Hilma af Klint) iespaidīgā mākslas mantojuma atklāšana ir būtiska ne tikai mākslas vēstures kontekstā, māksliniecei kļūstot par jaunpasludināto abstraktās mākslas pionieri. Šis atklājums ir būtisks, jo aktualizē arī jautājumu par "neredzamo" un līdz ar to marginalizēto sieviešu klātesamību civilizācijas vēstures atspoguļojumos.

Par "neredzamajām", marginalizētajām un pat kriminalizētajām sievietēm dažādos vēstures nogriežņos interesējas arī itāļu māksliniece Kjāra Fumaja (Chiara Fumai), kura, izmantojot okultisma seansiem līdzīgas performances, atspoguļo savas interpretācijas un politisko nostāju. Mākslinieci saista tādi idejiskie strāvojumi kā radikālais feminisms un sieviešu studijas, viņa strādā ar itāļu vēsturisko mantojumu kā, piemēram, materiāliem par slaveno 19. gadsimta ekstrasensi Euzapiju Paladīno un filozofes un feministes Karlas Lonci tekstiem.

Tomēr viens no mākslinieces visbiežāk izmantotajiem tekstiem ir amerikāņu radikālā feminisma spārna pārstāves Valērijas Solanas manifests SCUM. Šie teksti Kjāras Fumajas instalācijās redzami kā citāti shēmās uz sienas vai priekšlasījumi performancēs un video darbos. Izmantojot spirituālisma seansu rekvizītus kā vīdžas dēli un kristāla bumbu, imitējot transa stāvokļus un ļaujot izsauktajiem "gariem" sazināties ar auditoriju starptautiskajā zīmju valodā, māksliniece ne bez labas devas ironijas pozicionē sevi kā mediju. Rezultātā top komplicēti un daudzslāņaini mākslas darbi, kuros absurds mijas ar filozofiskām pārdomām, revolucionārām idejām, vēsturiskām dīvainībām un fikciju.

Laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 8" izstādē apskatāms Kjāras Fumajas video darbs un instalācija ar dēmoniski mesiānisko nosaukumu "Ļauno garu grāmata", kas veidota kā mākslinieces līdzšinējās radošās darbības antoloģija. Izstādē redzamajās vitrīnās izlikti spirituālisma seansa rekvizīti kā fiktīvi Paladīno mati un aksesuāri, automātiskajā rakstībā izšūti teksti, bet pie sienas piekārts vīdžas dēlis, uz kura bez alfabēta kā asprātīgs akcents parādās arī uzraksts itāļu valodā "Arrivederci".

Video darbā Fumaja reprezentē sevi, izmantojot Paladīno kā savu alter ego, kuru apsēduši dažādu sieviešu gari. Video fragmentāri var iepazīties ar mākslinieces iepriekš radītām performancēm, paralēli klausoties Paladīno dzīves stāstu, bet noslēgumā noklausīties leģendārās grieķu dziedātājas Rozas Eskenazi skandalozo dziesmu "Ime Preziakas" ("Es esmu narkomāne"), kuru Fumaja izmantoja savā pirmajā perfomancē 2007. gadā. Protams, aiz šī okultā cirka un ironiskā teatrālisma slēpjas ne tikai stāsts par dīvainiem indivīdiem, bet arī jautājums par sabiedrības konstruktiem un vērtībām, kaut vai kas tiek krimininalizēts un kas glorificēts. Starp citu, dziesma "Ime Preziakas", kuru grieķu valdība 1936. gadā aizliedza, tagad ir oficiāli iekļauta Grieķijas mākslas mantojumā.

23. septembrī plkst. 18.00 K.K. fon Stricka villā Kjāra Fumaja vadīs radošo darbnīcu "Spēka zīmju veidošanas tehnika. Iedvesmu rodot angļu mākslinieka un okultista Ostina Osmana Spēra (Austin Osman Spare, 1886 – 1956) "Vēlmju alfabētā", māksliniece meistarklasē skaidros, kā ar maģisku zīmju palīdzību iespējams ietekmēt zemapziņu. Darbnīcai iepriekš jāpiesakās, rakstot uz survivalkit@lcca.lv.

"Survival Kit 8" izstāde K.K. fon Stricka villā aplūkojama līdz 25. septembrim. Izstāde atvērta no trešdienas līdz piektdienai no plkst. 14 līdz plkst. 20, sestdienās un svētdienās no plkst. 12 līdz plkst. 19.

Laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit rosina sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Katru gadu festivālam tiek izvēlēta jauna norises vieta – kāda no Rīgas tukšajām ēkām, tādā veidā iezīmējot tās potenciālu un iespējamās attīstības stratēģijas. Festivāls šogad pievēršas akupunktūrai kā metaforai mūsdienu sabiedrības sāpīgo punktu noteikšanai un pulcē aptuveni trīsdesmit latviešu un ārvalstu māksliniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!