Foto: Māris Morkāns
Jaunā mācību gada priekšvakarā uz Rīgas 40. vidusskolas sienas Akas ielā (tā ir ēka, kurā mācās sākumskolas skolēni), parādījās pēc mākslinieka Kristiana Brektes skices tapis sienas gleznojums pēc latviešu glezniecības klasiķes Džemmas Skulmes darbu motīviem. Brektes darbs sacēlis pamatīgu diskusiju vētru. Satrauktie vecāki pauda, ka naivismā stilā tapušais zīmējums ir kaitīgs bērniem un uzsāka parakstu vākšanu vietnē "Manabalss.lv" par darba likvidēšanu. Piektdien, 20. augusta, savākti jau vairāk nekā 3500 balsu.

Portāls "Delfi" vērsās gan pie darba autora Kristiana Brektes, gan kuratora un mākslas kritiķa Kaspara Vanaga, gan Rīgas 40. vidusskolas direktores Jeļenas Vediščevas, gan mākslinieka, Džemmas Skulmes dēla un mantinieka Jura Dimitera, lai noskaidrotu viedokļus par mākslas vietu pilsētvidē.

Sienas gleznojums "Veltījums Džemmai" tapa pēc fonda "Mākslai vajag telpu" pasūtījuma, ar Rīgas Domes piekrišanu un finansiālu atbalstu. Gleznojumu pēc Brektes skices uz nama sienas pārnesuši mākslinieki Miķelis Mūrnieks un Kiwie. Darbs tika uzsākts šā gada 9. augustā, tomēr par to netika informēta ne skolas vadība, ne skolēnu vecāki. Drīz uz zīmējuma parādījās arī neona uzraksts "Mēs esam kā sliekas, kurām jāirdina augsne".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!