Foto: Publicitātes attēli
Budapeštas Grāmatu nedēļā, kas septembra sākumā notika Ungārijas galvaspilsētā, lasītājiem pirmo reizi prezentēta Eiropas Parlamenta deputātes, rakstnieces Sandras Kalnietes ģimenes autobiogrāfija "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", kas šomēnes izdota ungāru valodā.

Kā "Delfi" informē Sandras Kalnietes palīdze Elīna Bīviņa, tulkojuma autors ir ungāru rakstnieks un diplomāts, tostarp bijušais Ungārijas vēstnieks Latvijā, Bela Javorskis.

""Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" ir izcils darbs, kura tulkošanu uzņēmos ar patiesu prieku. Ceru, ka ar šo grāmatu mums izdosies latviešu neseno vēsturi padarīt izprotamāku un tuvāku ungāru lasītājiem," saka tulkotājs.

Pati Sandra Kalniete pauž: "Es priecājos, ka ungāru lasītājiem būs iespēja iepazīt šo mūsu tautas traģisko likteņstāstu, kas nesaudzīgi atmasko noziegumus, ko komunistiskais režīms pastrādāja pret tūkstošu tūkstošiem Latvijas cilvēku. Grāmata ir ieguldījums Dzelzs priekškara sagūstīto tautu vēsturē, ko mēs rakstām visi kopā, jo mūsu – aculiecinieku – pienākums ir gan atmaskot noziegumus, gan atklāt, cik tūkstoš pavedieniem ir savijušies Eiropas tautu likteņi, tādēļ nevienai nav tiesību piesavināties lielākās cietējas ērkšķu vainagu."

Grāmata "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" ir viens no visvairāk tulkotajiem latviešu mūsdienu literatūras darbiem, kas izdots jau 17 valodās – grāmatas formātā tā izdota franču, čehu, itāļu, vācu, zviedru, flāmu, angļu, somu, albāņu, arābu, japāņu, krievu, poļu, spāņu, tamilu un ungāru valodā, bet kā e-grāmata lasāma spāņu valodā.

Grāmata "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" ir dokumentāls stāsts par autores vecāku un vecvecāku – Dreifeldu un Kalniešu ģimenes locekļu traģiskajiem likteņiem izsūtījumā Sibīrijas gulaga nometnēs un nometinājumā. Šo ļoti personīgo stāstu par tēva un mātes necilvēcīgajām ciešanām Sibīrijā autore veiksmīgi ir sasaistījusi ar svarīgākajiem tā laika Eiropas vēstures un politikas notikumiem, pārliecinoši atklājot, kā nekontrolētas varas gaiteņos pieņemtie lēmumi sakropļo veselu tautu dzīvi uz paaudžu paaudzēm.

Sandra Kalniete ir autore vairākām grāmatām, kurās aprakstīts kā viņas ģimenes liktenis izsūtījumā Sibīrijā, tā Latvijas Tautas fronte no tās tapšanas līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai 1990. gada 4. maijā un Latvijas Republikas ārlietu dienesta atjaunošanas vēsture.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!