Reti kurš latviešu rakstnieks var lepoties ar tādu popularitāti kā Zenta Ērgle, kura rakstījusi tikai bērniem un pusaudžiem, taču viņas grāmatas bieži lasa arī pieaugušie. Ērgles daiļradi veido vairāk nekā 30 darbu, kas tulkoti 15 valodās un kopā izdoti vairāk nekā 2 miljonos eksemplāru. Kā iesākās Ērgles ceļš literatūrā, kāda bija rakstnieces fenomenālo panākumu atslēga, un vai viņas padomju periodā radītie darbi joprojām ir aktuāli mūsdienu auditorijai?

Šķiet, tāpat kā daudzu citu rakstnieku gadījumā, arī Zentas Ērgles literārās karjeras pirmsākumi jāmeklē bērnībā, ko pati autore aprakstījusi jau pēc nāves iznākušajā atmiņu grāmatā "Pāri gadiem bērnības zemē". Rakstniece tajā norāda uz kādu kuriozu faktu – iespējams, viņas patiesā dzimšanas diena bijusi dienu agrāk, taču tēvs vēlējies, lai tā būtu tuvāk Ziemassvētkiem, un norādījis 1920. gada 23. decembri.

Zentas Nadīnas Vīgantes (vecāki viņai deva divus vārdus) bērnība aizrit paralēli tikko nodibinātās Latvijas valsts attīstībai, laiks pēc Pirmā pasaules kara ir smags. Viņas vecāki togad atgriežas Rīgā pēc bēgļu gaitām un uzsāk dzīvi Grīziņkalnā, vectēva celtajā namā Pļavu ielā. Tomēr ekonomiskās grūtības jau pēc dažiem gadiem spiež pārdot viņu mājas daļu un pārcelties uz īres dzīvokli turpat netālu, bet par atlikušo naudu tiek atvērts pārtikas veikals. Tajā vecāki saimnieko vairākus gadus, līdz ekonomiskās krīzes radītās sekas spiež veikalu slēgt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!