Foto: LETA
Laikā, kad ārkārtas situācijas dēļ slēgti teātri, muzeji un citas kultūras baudīšanas vietas, kultūras ļaudis uzsākuši dažādas akcijas un bezmaksas piedāvājumus tīmeklī, lai atbalstītu likumpaklausīgos un atbildīgos mājās palicējus.

Informācija tiek papildināta

Filmas bez maksas


Jau sestdien, 14. martā, par bezmaksas iespēju noskatīties 2018. gada skatītāko pašmāju filmu "Homo Novus" (2018) paziņoja "Film Angles Production".

"Homo Novus" tapusi programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei". Tās režisore ir Anna Viduleja, bet lomās redzami spožākie pašmāju aktieri Igors Šelegovskis, Kristīne Krūze-Hermane, Kaspars Znotiņš, Kaspars Zvīgulis, Andris Keišs, Gundars Āboliņš un citi.

Atgādinām, ka 2018. gadā, kad filma piedzīvoja pirmizrādi, to kinoteātros noskatījās vairāk nekā 91 500 skatītāju, liecina Nacionālā kino centra apkopotie dati. "Homo Novus" bija gada skatītākā pašmāju filmas un otrā skatītākā kinoteātros vispār.

Filmu šajā nedēļas nogalē iespējams noskatīties šeit!

Tāpat brīvpieejā veselas trīs filmas izlikusi "Deep Sea Studio", piedāvājos noskatīties jaunā režisora Matīsa Kažas pilnmetrāžas dokumentālo filmu "Vienu biļeti, lūdzu!" (2017), kas saņēmusi dažādus starptautisku apbalvojumus, un režisora diplomdarbu prestižajā Ņujorkas Universitātes Tiša mākslas skolā – "Meierholda lidojums" (2018). Tāpat bez maksas iespējams noskatīties LTV žurnālista Gunta Bojāra ar "Lielo Kristapu" godalgoto debijas filmu "Vīrietis un dālijas" (2018).

Filmas skatāmas studijas "Vimeo" kontā. Turpat par simbolisku samaksu iespējams noskatīties Matīsa Kažas jaunāko darbu – dokumentālo filmu "Klejotāji".

Turpinot dažādas aktivitātes mājās sēdētāju izklaidēšanai, "Helio" interaktīvā televīzija uzsauc Andreja Ēķa filmu "Klases salidojums" ikvienam skatītājam, kurš vēlas to noskatīties. Filmu bez maksas iespējams noskatīties šeit.

LNSO iespaidīgais Mālers

Viens no emocionāli iespaidīgākajiem notikumiem piektdienas, 13. marta, vakarā bija Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts "Mālera piektā un RIX", ko orķestris spēlēja tukšai Lielās ģildes zālei, bet koncerts tika pārraidīts tiešraidē ar "LMT Straume" palīdzību. Neskatoties uz to, ka koncerts notika bez apmeklētājiem, tas guva plašu skatītāju atsaucību, kas vēlāk tika pausta sociālajos tīklos.

Koncerta ierakstu joprojām ir iespējams noskatīties:

"Dekameronu" lasa "Kvadrifrons" un Gundars Āboliņš

Laikā, kad visi Latvijas teātri ārkārtas situācijas dēļ bijuši spiesti atcelt ieplānotās izrādes, aktieri ķērušies pie dažādiem radošiem risinājumiem, lai tiktos ar saviem skatītājiem.

Protams, šim laikam zīmīgs un atbilstošs ir Renesanses autora Džovanni Bokačo 100 noveļu apkopojums "Dekamerons". Tajā 10 jaunieši pārlaiž mēra laikus kādā villā pie Florences, viens otram stāstos stāstus un dziedot dziesmas.

Teātra trupa "Kvadrifrons" 16. martā uzsāks videolasījumu projektu "Kvadrifrona Dekamerons", saukts arī Princis Galeoto, kurā simt noveles ārkārtas stāvokļa dienās izstāstīs trupas komanda, viņu draugi, radi un paziņas. Dalību projektā jau apstiprinājušas dažādas sabiedrībā un kultūras aprindās zināmas personas.

Katrs noveles lasījums tiks publicēts katru dienu - sākot no 16. marta pulksten 19.00 līdz ārkārtas stāvokļa beigām – "Kvadrifrona" sociālo tīklu kontos.

Tāpat ar "Dekamerona" lasījumu 15. martā tiks uzsākts Jaunā Rīgas teātra projekts "JRT lasa grāmatas mājās". Pirmais šajā projektā jau ir redzams Gundars Āboliņš, kurš no sava grāmatplaukta ir izvēlējies tieši šo darbu.

Karantīnas laikā – klausies Nacionālo!

Ārkārtas stāvokļa periodā ir īstais laiks, lai pievērstos podkāstiem. Un par bagātīgu podkāstu klāstu jau iepriekš ir parūpējies Latvijas Nacionālais teātris.

"Ja nedrīkst iet uz teātri, teātris nāks ciemos pats.Tuvākajās nedēļās centīsimies virtuālā un visām piesardzības normām atbilstošā veidā piegādāt teātri un teatrālus stāstus mājās," savā "Facebook" kontā raksta Nacionālā teātra pārstāvji, aicinos klausīties jau līdzšinējās sarunas par sezonas aktuālajiem iestudējumiem – piemēram, Ināras Sluckas veidoto "Jerma", Reiņa Suhanova "Dzīvnieks", Ingas Tropas "Alise Brīnumzemē" un daudziem citiem.

Saldās atmiņas par vasaras festivāliem

Jauka laika pavadīšana mājas apstākļos ir arī kavēšanās atmiņās par vasaras festivāliem. Tādu iespēju piedāvā "Fono Cēsis" rīkotāji, aicinot noskatīties 2017. gadā notikušo britu folkroka mūziķa Frenka Tērnera koncertu Cēsīs. Savukārt interviju ar dziedātāju var izlasīt šeit.

Tāpat "Fono Cēsis" rīkotāji publicējuši grupas "Dzelzs vilks" koncertu pilnā garumā no 2016. gada festivāla.

Pašmāju mūzika – iespēja jauniem atklājumiem

Lai atbalstītu un iepriecinātu visus sociālās distancēšanās laikā, multiinstrumentālists un grupas "Dzeltenie pastnieki" līderis Ingus Baušķenieks uz nenoteiktu laiku bez maksas piedāvā saņemt dažus viņa albumus digitālā veidā.

Vietnē "Bandcamp" ir iespējams lejupielādēt Baušķenieka albumus "Mājas dzīve" (1988), "Reportāža" (1984), "Koncerts sintezatoram ar pedāli" (1986), "Mūzika nesteidzīgiem soļiem" (1991), "Mūzika bankām" (1992) un "Klusais okeāns" (1990).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!