Foto: F64

Sestdien, 3. septembrī, Rīgā jau 17. reizi noticis mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Tā laikā galvaspilsētas centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā, Pļavniekos, Čiekurkalnā un citviet galvaspilsētā varēja baudīt vairāk nekā 20 dažādas mākslas aktivitātes - koncertprogrammas, performances un instalācijas, kā arī izrādes, izstādes un festivālu "Survival Kit", "Dzejas dienas" un "Homo Novus" īpašo piedāvājumu.

Īpaši šogad iemirdzējās Bastejkalns, kur bija vērojama slovāku mākslinieka un gaismu dizainera, sedemminut instalācija "Par mieru!". Vairāk nekā 100 metrus garo gaismas instalāciju veidos 50 divus metrus augsti izgaismoti skrējēju silueti, kas simulēs kustību kā manifesta formu. Savukārt kanālā pie Brīvostas pārvaldes varēja baudīt un iemūžināt iespaidīgus skatus instalācijā - projekcijā uz ūdens ekrāna.

Vecrīgā skanēja gan dzeja, gan koncerti, gan īpašu programmu bija sagatavojusi Latvijas Arhitektu savienība, savukārt Brīvības bulvārī notika performances un bija aplūkojama ukraiņu mākslas studentu darbu izstāde.

Foto: F64

Jau ziņots, ka "Baltā nakts" idejas pamatā ir pilsētas atvēršana laikmetīgās mākslas aktivitātēm vienas nakts garumā, piedāvājot plašu un daudzveidīgu kultūras programmu.

"Baltās nakts" tradīcija aizsākās Parīzē 2002.gadā. Vēlāk Parīzei pievienojās Brisele, Madride, Rīga un Roma, izveidojot kopīgu sadarbības tīklu "Eiropas Baltās naktis". "Baltās nakts" tradīciju turpina pilsētas ne tikai Eiropā, bet arī Kanādā, ASV, Japānā un citviet. Rīgā projekts ar nosaukumu mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts" tiek īstenots kopš 2006. gada.

"Baltās nakts" mērķis ir motivēt sabiedrību atklāt mūsdienu kultūras daudzveidību un raisīt plašāku interesi par kultūras notikumiem, izpausmēm un pārmaiņām. "Baltā nakts" notiek gan pilsētas centrā, gan citās apkaimēs, atklājot pilsētu, kas atvērta dažāda vecuma, tautību un sociālās piederības grupu iedzīvotājiem un pilsētas viesiem. "Baltās nakts" pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē, veicinot kultūras jēdziena uztveres robežu paplašināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!