Foto: LETA

Ar "Europol" un "Eurojust" palīdzību Gruzijā notikusi operācijā, kurā aizturētas četras personas, kuras tur aizdomās par vairāku Eiropas valstu bibliotēku apzagšanu. Starp upuriem ir arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, no kuras 2022. gada aprīlī tika iznestas vairākas sevišķi retas un vērtīgas grāmatas. No šī grupējuma jau iepriekš Francijā, Igaunijā un Lietuvā aizturētas vēl trīs personas, vēl divi – pērn novembrī Briseles lidostā, vēsta britu medijs "The Guardian".

Kā liecina "Europol" sniegtā informācija, zagļu interešu lokā bijuši tieši krievu literatūras klasiķu darbi – grāmatu oriģināli bibilotēkās tikuši aizvietoti ar kopijām, bet laupījums vēlāk pārdots izsolēs Krievijā.

"Delfi" 2022. gada 28. aprīlī, atsaucoties uz Valsts Policiju (VP), vēstīja, ka no Latvijas Nacionālās bibliotēkās nozagtas ir 1829. gadā izdotā Aleksandra Puškina grāmata "Poltava" (oriģinālrakstībā – "Полтава"), 1913. gadā izdota Alekseja Kručjoniha grāmata "Protestēsim" ("Возропщем") un nezināmā gadā izdota Alekseja Kručjoniha grāmata "Uzvara par sauli" ("Побѣда над Солнцем"). Grāmatas tika iznestas, sabojājot magnētisko uzlīmi. Policijā atzīmēja, ka Puškina grāmatas vērtība Krievijas tirgū varētu būt ap 100 000 eiro.

Grupējums darbojies 2022. un 2023. gadā, apzogot bibliotēkās Francijā, Vācijā, Čehijā, Igaunijā, Somijā, Lietuvā, Polijā, Šveicē un, kā jau minēts, Latvijā.

Zādzību gadījumus plašāk apraksta "The Guardian". Piemēram, pērn zādzība tika konstatēta Varšavas Universitātes bibliotēkā. Tur bija zuduši Aleksandra Puškina un Nikolaja Gogoļa darbu pirmizdevumu oriģināli.

Aizdomās turētie nereti viltojuši savas identitātes un uzdevušies par akadēmiķiem, lai piekļūtu grāmatām un vēlāk varētu tās apmainīt ar viltojumiem, kas, kā norāda britu medijs, esot bijuši ļoti kvalitatīvi. Zagļi lasītavās rūpīgi nomērījuši grāmatas un tās fotografējuši, dažkārt atgriezušies vairākkārt, visbeidzot, pat pēc vairākām nedēļām notikusi apmaiņa pret teju perfektām kopijām. Bijuši arī gadījumi, kad novērsta apsardzes uzmanība un oriģināla grāmatu aizstāta ar kopiju. Citos gadījumos vainīgie vienkārši ielauzušies bibliotēkā un grāmatas nozaguši.

Savukārt, pagājušā gada oktobrī Parīzē, Nacionālajā Austrumu valodu un civilizāciju institūtā ielauzās divi no bandas locekļiem, nolaupīja vairākus manuskriptus un aizbēga nozieguma līdzdalībnieku piebrauktā automašīnā. Grāmatas pazudušas arī no citām Francijas bibliotēkām, tai skaitā Puškina traģēdijas "Boriss Godunovs" 1825. gada izdevums.

Zaudējumus pērn maijā konstatēja arī Viļņas Universitātes bibliotēkā. Lietuvā bija pazudušas 17 īpaši reti un vērtīgi krievu literatūras izdevumi.

Kā vēsta "Europol", šo gadu laikā grupējums nozadzis 170 grāmatas ar augstu kultūrvēsturisko vērtību. To aptuvenā naudiskā vērtība ir 2,5 miljoni eiro. Kopumā operācijā bijuši iesaistīti vairāk nekā 100 policijas darbinieku un pārmeklēti 27 īpašumi dažādās Eiropas valstīs.

Daļa no nozagtajām grāmatām jau ir pārdotas izsolēs Maskavā un Sanktpēterburgā, un tādējādi ir faktiski neatgūstamas, papildina "Europol" pārstāvji.

Kā sestdienas, 27. aprīļa, vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Latvijā nozagtās grāmatas tā arī nav atrastas. Latvijas policijai nav ziņu, vai starp šobrīd aizturētajiem ir Nacionālo bibliotēku apzagušais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!