Foto: Publicitātes foto

Latvijā zināmais vecākais tautas deju ansamblis "Katvari" 7. un 8. jūnijā svinēs 105. jubileju ar unikālu koncertuzvedumu "TiešišeiT". Tas norisināsies Katvaru muižas parka liepu alejās.

Kā "Delfi" informē TDA "Katvari" pārstāvji, tā būs sinerģija starp deju zelta klasiku, mūsdienīgu jaunradi un muižas liepām, par pamatu ņemot leģendu, kas vēsta, ka reiz daži drosmīgi piedzīvojumu meklētāji nolēmuši dejot Katvaru ezera krastā, vienīgajā naktī gadā, kad tas nav ļauts un tikuši pārvērsti par kokiem.

Koncertuzveduma idejas autors un producents ir arī TDA "Katvari" vadītājs Edžus Arums, kas iecerējis, ka dejošana norisinās tieši noslēpumainajā liepu labirintā, kam, pēc Limbažu muzejā pieejamās informācijas, ir ap 400 gadu. Deju klasika mīsies ar jaunradi, tās horeogrāfi ir Agris Daņiļevičs un Markuss Cmolings (Markus Zmolnig, Austrija). Šādas formas uzvedums tiek veidots pirmo reizi, kas paredz daudz tehnisku izaicinājumu, radošu komandas darbu, taču arī ļauj piedzīvot pirmreizību. Nolūks ir panākt, ka skatītājs ir daļa no piedzīvojuma.

"Katvaru" 105. jubilejas koncertuzvedums "TiešišieT" norosināsies vietā, kas tiek uzskatīta par kolektīva pirmsākumu, jo arhīvā atrasts Katvaru pagasta padomes lēmums vēsta, ka 1919. gada Vasaras svētkos Katvaru muižā, ir bijis "Katvaru" pirmais deju un dziesmu priekšnesums.

Foto: Publicitātes foto

Pārdomās dalās Edžus Arums: "Esmu devītais (zināmais) Katvaru vadītājs, mani priekšgājēji ir bijuši ļoti spēcīgi. Gan radoši, gan ļoti klasiski, to jubileju mums tiešām ir bijis daudz un dažādu. Esam sākuši ar "Gatves deju" un beiguši ar "Jautrajām dzirnavām", esam dejojuši Operā, esam bijuši celmlauži tieši jaunās izpausmes formās - dejas izrāde "No zobena saule lēca", "Dziesma dejo. Deja skan", ritma un dejas izrāde "Inficētais" kopā ar grupu "Pulsa efekts" ,"33 minūtes tur", kur skatītājus stumdījām biroja krēslos, simtgades koncerts "1/2 naftalīna" utt. Pēc visa šī šķita, ka nu tiešām viss jau ir bijis, ka "darīt citādāk" vairs nemaz nevar…izrādās, ka atliek tikai aizbraukt uz vietu, kur tas viss sākās…un viss - lāde ir vaļā un idejas parādās!"

Agris Daņiļevičs iezīmē, ko paredz dejošana ar liepām: "Šī laikam ir tā reize, kad vide un vieta diktē noteikumus ļoti, ļoti spēcīgi. Jāpakļaujas tai dabīgajai scenogrāfijai, kas ir dota, kas nebūt nav 8x8 m brīvs laukums. Tā leģenda jau aizrauj un iedod darbības tēlu un sapratni. Virsuzdevums ir atdzīvināt to sastingušo liepu un izturēties pret to kā dzīvu dalībnieku."

Koncertuzvedumu "Katvari" piedzīvos kopā ar draugiem: BJDK "Varavīksne" no Limbažiem, TDA "Rotaļa" no Rīgas, TDA "Jaunība" no Jelgavas, VPDL "Dižbramaņi" no Rīgas, A. Daņiļeviča deju skolu "Dzirnas".

Koncerts notiks Katvaru muižas liepās 7. un 8. jūnijā pulksten 22.30. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!