Foto: DELFI

Kultūras ministrijas (KM) 2013.gada budžetā kultūras procesa nodrošināšanai plānots atvēlēt par sešiem miljoniem latu vairāk nekā šogad, pastāstīja KM pārstāve Annija Senakola.

Ja 2012.gadā kultūras procesam tika atvēlēti 59,6 miljoni latu, tad nākamajā gadā ‒ 65,5 miljoni. "Palielinājumu pamatā veido nākamajā un aiznākamajā gadā gaidāmo valstiski un starptautiski nozīmīgo kultūras pasākumu norises sekmīga nodrošināšana, kas bija viens no KM pamatuzdevumiem, rosinot prioritātes 2013.gada budžetam kultūrā," norādīja Senakola.

Kopējie KM budžeta izdevumi, ieskaitot Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas projektu, Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu un investīcijas, nākamgad plānoti nepilnu 89 miljonu latu apmērā. Šādu summu apstiprinājusi valdība, bet 2013.gada budžets vēl būs jāapstiprina Saeimai.

KM kopējais budžets gan sarucis salīdzinājumā ar 120,7 miljoniem latu šogad, jo Gaismas pils celtniecība jau tuvojas noslēgumam un nākamgad šim projektam vajadzēs par 60% mazāk naudas nekā šogad. 2012.gada budžetā LNB jaunās ēkas būvniecības projektam bija atvēlēta teju puse no visiem ministrijas izdevumiem ‒ 50 miljoni latu.

Kultūras ministrijas nākamā gada prioritātes ir vasarā gaidāmie XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV deju svētki, gatavošanās Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas sekmīgai norisei 2014.gadā un LNB ēkas būvniecības pabeigšana, kā arī Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansējuma palielināšana un kultūrizglītības pedagogu atlīdzība.

Senakola uzsvēra ‒ tā kā kultūras nozare ir viena no nozarēm ar vislielāko budžeta samazinājumu krīzes periodā, proti, kultūrai kopumā finansējums saruka vairāk nekā par 50%, tad, veidojot pieprasījumu 2013.gada valsts budžetam, KM kā vienu no prioritātēm rosināja arī atalgojuma palielinājumu kultūras nozares darbiniekiem. Tomēr šis priekšlikums atbalstu valdībā neguva.

"Ministrija cer, ka, uzlabojoties Latvijas ekonomiskajiem rādītājiem, jautājumu par atalgojuma paaugstināšanu nozarē varēs risināt jau tuvākajā laikā. Tomēr ministrija ir gandarīta, ka izdevies panākt atlīdzības pieaugumu mūzikas un mākslas skolu pedagogiem ‒ vairāk nekā 2,6 miljonus latu apmērā 2013.gadā un papildus piešķirtos 0,9 miljonus latu 2012.gada valsts budžeta grozījumos," norādīja KM pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!