Foto: F64

Šajā nedēļas nogalē arī Zviedrijas pilsēta Ūmeo kļuva par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Atklāšanas plašajā programmā īpašs uzsvars likts uz sāmu kultūru un ziemeļniecisku mākslas izpausmi, informē "Rīga 2014".

Ūmeo ir salīdzinoši jauna un neliela pilsēta Zviedrijas ziemeļos ar vairāk nekā 75 000 iedzīvotāju, kura galvenokārt atpazīstama saistībā ar universitāti, kas ir viena no lielākajām Zviedrijā. "Ūmeo 2014" programmā tiek akcentēti sociālie projekti ar vietējo iedzīvotāju un mākslinieku iesaisti un sāmu kultūras popularizēšanu. Sāmiem "Ūmeo 2014" programmā un arī atklāšanas norisēs ir atvēlēta centrālā loma.

Visa gada programma sadalīta astoņās daļās kā astoņi sāmu gadalaiki. Katru ievadīs īpaša gadalaika atklāšanas ceremonija. Papildus kultūras programmai, Ūmeo Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu izmanto, lai uzlabotu pilsētvidi.

Galvenais Kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikums bija atklāšanas ceremonija "Burning Snow" jeb "Sniega dedzināšana", kurā mūsdienu tehnoloģiju iespējas papildināja dabas materiālu izmantošana. Triju dienu džeza minifestivālā uzstājās arī latviešu grupa "Framest".

Rīgu kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu "Ūmeo 2014" atklāšanas pasākumos pārstāvēja Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle un programmas vadītāja Aiva Rozenberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!