Foto: LETA

Arturs Maskats, kurš konkursā izraudzīts par jauno Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadītāju, iepriekš pārrunās ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (VL-TB/LNNK) un konkursa komisiju atzinis, ka gatavs strādāt bez līdzšinējā operas direktora Andreja Žagara.

Otrdienas rītā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" kultūras ministre sacīja, ka tāpēc izbrīnījis pēkšņais Maskata paziņojums - bez Žagara jaunās valdes vadīšanu neuzņemsies. Neskatoties uz šo Maskata paziņojumu, Jaunzeme-Grende raidījumā otrdien sacīja, ka Žagars, kurš pirmdien uzstājies prese konferencē, pēc tur izteiktajiem skaļajiem paziņojumiem nav cienīgs ieņemt vietu LNO valdē. "Uzskatu, ka cilvēks, kurš skaļi rīkojas ar šādām preses konferencēm,  nav cienīgs būs valsts kapitālsabiedrības valdes loceklis," LTV sacīja ministre.

Ministre uzskata, ka Žagars iepriekš ir pārāk daudz laika veltījis sava tēla veidošanai, nevis pievērsies operai. "Viņš ir ļoti nodarbojies ar savu tēlu, nevis ar operas tēlu. Viņš ir ļoti nodarbojies ar līdzekļu izmantošanu, nevis to taupīšanu," Žagaru kritizēja ministre.

Jaunzeme-Grende sacīja, ka pret Žagaru iebilduši operas darbinieki, norādot - nav svarīgi vai tie ir visi vai daļa, jo, ja arī tie ir tikai puse no LNO strādājošajiem, ar to pietiek. "Ja pat puse ir neapmierināta ar vadību un ar tiem pārkāpumiem, kādā veidā vadītājs ir strādājis, tas ir skaļš kliedziens," raidījumā sacīja ministre. Izteikumiem, ka operas vadība izvēlēta nelikumīgi, ministre nepiekrīt.

Kā ziņots, Kultūras ministrija 30.augustā paziņoja, ka Maskats ir izraudzīts par LNO valdes vadītāju, kā arī LNO valdē darbosies līdzšinējā arī vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja, Rīgas Biznesa skolas pasniedzēja Inese Eglīte, kā arī Latvijas Televīzijas (LTV) kultūras raidījumu satura redaktore, RISEBA lektore un muzikoloģe Daina Markova.

Taču Maskats atteicies operu vadīt bez Žagara. Tagad Kultūras ministrija apsver iespēju sludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!